Parlamentarai ragina gelbėti „Žalgirį“

Balsas.lt

Visų Seimo frakcijų atstovai pasirašė kreipimąsi į Vyriausybę ir Kauno miesto savivaldybę, kuriuo raginama išmokėti beveik dešimtmetį Kauno „Žalgiriui“ neišmokamą 1 900 000 litų sumą.


Kreipimesi apeliuojama į tai, kad Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubas per daugiau nei 60 savo veiklos metų pasiekė didžius sportinius laimėjimus ir prizinius titulus, sovietinės  okupacijos laikotarpiu Lietuvoje ar užsienio šalyse gynė miesto bei visos valstybės garbę. „1984–1987  metų Kauno „Žalgirio“ ir Maskvos CSKA kovos tapo ne tik sportinio, tačiau ir istorinio bei politinio valstybės metraščio ženklais. Žalgirio pergalės krepšinio aikštėje šimtams tūkstančių lietuvių reiškė jų dvasinį triumfą prieš Tarybų Sąjungos idėją. Taip Kauno „Žalgiris“ tapo vienu iš Tautos Atgimimo reiškinio įkvėpėjų“, – teigia parlamentarai.

Anot jų, Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, Kauno „Žalgirio“ komandos vaidmuo visuomenėje išliko ypač didelis – neatsitiktinai 1999-04-28 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybė priėmė nutarimą skirti 5100000 Lt Kauno „Žalgiriui“ už nuopelnus garsinant Lietuvos vardą Europoje ir pasaulyje. „Šiandien apibendrinant šios ekipos ilgalaikę įtaką Lietuvos ir užsienio visuomenių pasaulėžiūroms, jaunosios kartos patriotiniam ugdymui, galima tvirtai teigti, jog ją atspindi žodžiai: „Kauno „Žalgiris“ – tai Lietuva“, – deklaruojama kreipimesi.

Seimo nariai teigia, kad Kauno „Žalgirio“ komanda, nepriklausomai nuo joje esančių  ar buvusių žaidėjų ar vadovų asmenybių, yra neabejotina Nacionalinė vertybė. Deja, minint Lietuvos vardo tūkstantmečio jubiliejų, tenka pripažinti, jog Lietuvos vardo sinonimui – Kauno „Žalgiriui“, dėl finansinių nepriteklių šie metai gali tapti paskutiniais. Todėl kreipimosi autoriai vieningai sutaria, jog valstybė turi priimti realius sprendimus, leidžiančius išsaugoti ir puoselėti Kauno „Žalgirio“ istorijos tęstinumą.

Kreipimosi autoriai ragina Vyriausybę nedelsiant pervesti Kauno „Žalgiriui“ 1999 metų Vyriausybės nutarimu skirtos finansinės paramos neišmokėtą sumą – 1 900 000 litų.

Taip Vyriausybė ir Kauno miesto savivaldybė raginamos nedelsiant svarstyti Kauno „Žalgirio“ klubo kontrolinio akcijų paketo įsigijimo ir šio klubo biudžetinio finansavimo galimybes, įvertinant  įvairių užsienio sporto klubų, finansuojamų valstybės ar savivaldybės biudžeto lėšomis, valdymo būdų patirtis.