Paaukštinimas pareigose kenkia sveikatai

Balsas.lt

Užėmus aukštesnes pareigas didėja alga, bet blogėja žmogaus dvasinė savijauta ir sveikatos būklė. Britų mokslininkų teigimu, reikšmingas karjeros šuolis ne toks jau teigiamas dalykas, kaip buvo manyta anksčiau, rašo BBC. Varviko universiteto mokslininkų apklausoje dalyvavo 1000 darbuotojų, per pastaruosius penkerius metus gavusių vadovų pareigas. Tyrimo dalyvių buvo paprašyta atsakyti į klausimus apie jų sveikatos būklę, dvasinę savijautą, apsilankymo sveikatos priežiūros įstaigose dažnumą.


Apklausos, kurios duomenys ateinantį mėnesį bus pristatyti Karališkosios ekonomikos draugijos konferencijoje, rezultatai rodo, kad po paaukštinimo darbuotojų dvasinė būsena vidutiniškai pablogėjo 10 proc., be to savo sveikatai jie ėmė skirti 20 proc. mažiau laiko.

Tyrimo autorių teigimu, anksčiau buvo manyta, kad kuo aukštesnes pareigas užima žmogus, tuo geresnė jo sveikata. Tačiau ši apklausa parodė, kad didesnė atsakomybė ir užimtumas negatyviai  veikia žmogaus dvasinę savijautą, o įvertinus tai, kad nebelieka laiko apsilankyti pas gydytojus, ilgainiui jam gali kilti rimtų sveikatos sutrikimų.

„Mūsų tyrimas parodė, kad vadybininkų dvasinė sveikata smarkiai pablogėdavo praėjus visai trumpam laikotarpiui nuo paaukštinimo, – sako tyrimui vadovavęs Chrisas Boyce’as. – Žmonėms, gavusiems aukštesnes pareigas, reikalingas palaikymas ir specialus pasiruošimas, kuris padėtų susidoroti su juos užgriuvusia atsakomybe”.