Linksmai apie depresiją

– Tu turi depresija? Sveikinu! Super! Aš irgi noriu, kaip tu tai padarai? Pamokyk mane. Papasakok, ką aš turiu daryti? Gerai, tai pirmiausia reikia nesišypsoti? Na, kaip man sekasi? Aš nesišypsau, nuleidžiu galvą ir žvilgsnį sukoncentruoju į savo batus. Kas toliau? Mano pečiai? Aš susikūprinu ir susitraukiu, kaip? Pažiūrėk ar aš teisingai darau. Kvėpavimas? Kaip aš turėčiau kvėpuoti? Lėtai ir negiliai? Gerai pabandysiu. Hm…. kažkaip nesigauna, ar dar kažką turėčiau padaryti? O taip teisingai, mintys! Aš turiu galvoti, kad pasaulis neteisingas, niekas manęs nesupranta ir nemyli. Niekas nevertina mano pastangų, niekam aš nereikalingas. Atrodo man gaunasi, žinai, jeigu pasitreniruočiau porą kartų pavyktų neblogiau nei tau.


Kaip jums patiko toks monologas? Skamba absurdiškai ane? Bet prisipažinkim tyliai sau, o juk mes patys kartais būtent taip ir elgiamės. Na, gerai galbūt ne visi gali prisipažinti. Tačiau, jeigu ateityje pasitaikys tokia situacija, tikiuosi prisiminsite šį monologą ir pabandysite pastebėti savo būseną ir elgesį. Turbūt nėra nieko linksmiau, nei pagauti save darant tokius dalykus, juk tuo momentu negalvoji, kad elgiesi absurdiškai.

Aišku, gali atsirasti maža grupelė žmonių, kurie pasipiktins mano paskelbtu monologu, ką aš suprantu apie depresiją, juk tai rimta liga. Aš suprantu tiek, jog šis žodis dažnai naudojamas tikrai ne vietoje ir ne pagal paskirti.

Jums liūdna? Sveikinu, taip ir toliau, tobulinkite savo gabumus. O jeigu jūs dar pradėsite rašyti emo blogą (emo ir geras man nesiderina), aš esu pasiryžęs jums į teikti Liūdnojo Vaizduoklio ordiną.

Bet grįžkim prie depresijos, pakelkit rankas, kas norėtų išmokti sau susikelti depresinę būseną? Pakėlėt? Gerai, dabar nuleiskit rankas ant klaviatūros ir parašykite laišką man. Tikiuosi negauti nei vieno laiško.

Liaudies išmintis sako, kad pašinas pas kitą, matosi geriau nei rąstas savo aky. Kai sutiksiu Liaudies išmintį, paklausiu kaip jinai sugebėjo rastą į akį susigrūsti. Bet toje patarlėje yra tiesios, kitus žmones stebėti lengviau nei save. Kai pamatysite žmogų, turintį depresiją atkreipkite dėmesį į jo elgesį, į jo išvaizdą, į jo žodžius. Turbūt greitai pastebėsite, jog daugelis to žmogaus sakinių bus neigiami. Jis kalba lėtai, tyliai ir migdančiai. O jeigu užeisite į svečius, tai tikrai nenustebkite išgirdę grojant „Why does my hard feels so bad?“ vietoj „Hell Yeah“.

Tai štai jums ir pateikiau beveik detalią naudojimosi kaip susikelti depresiją. Bet jeigu galime tiksliai apibūdinti depresiją gal taip pat galima tiksliai apibūdinti ir džiaugsmingą būseną? Kuo jinai pasižymi? Energija, žmogaus balse, judesiuose, visur. Galva aukštai pakelta, pečiai atlošti, kvėpavimas gilus ir šypsena veide.

 

 

informacijos šaltinis: www.nepo.lt