Kubilius: gerb. Blinkevičiūte, ekonomiką išmanote prasčiau už moksleivį!

Alfa.lt

Parlamente atsakinėdamas į seimūnų klausimus premjeras Andrius Kubilius apkaltino buvusią socialinės apsaugos ir darbo ministrę Viliją Blinkevičiūtę, kad neišmano ekonomikos. Taip premjeras pareiškė, kai ji pasiteiravo, ar vyriausybė skaičiavo, kiek bedarbių atsiras vien dėl to, kad vyriausybė ims mažiau leisti pinigų.


„Gerbiama kolege, kiek metų jūs išbuvote ministre? Aštuonerius? O apie ekonomiką ir finansus, man atrodo, jūs suprantate mažiau nei tie, kurie baigė 8 klases mokykloje. Aš, tiesą sakant, tikrai stebiuosi, kad buvusios vyriausybės atstovai gali kelti tokius klausimus. Juolab kad labai gerai suprantame, kokia yra visos valstybės ekonomikos situacija“, – sakė A. Kubilius.

V. Blinkevičiūtė premjerą apkaltino nesugebėjimu dirbti: „Gerbiamas premjere, aš jums atleidžiu, nes jūs, matyt, esate susinervinęs ir jums nelabai sekasi dirbti, todėl mane įžeidinėjate. Mano klausimas yra labai paprastas ir elementarus. Jums, kaip premjerui, derėjo įsiklausyti, o ne iš karto pradėti pulti“, – sakė ji.

Tačiau premjeras neatsakė į V. Blinkevičiūtės klausimą. Tik leido suprasti esąs pasipiktinęs, kad yra abejojančių, jog krizės metu vyriausybė neturi kitos išeities, tik mažinti išlaidas ir taupyti.

„Suprantu, kad jūs siūlote didinti [biudžeto] deficitą tiek, kad neatlaikytų valstybės finansų sistema. Ir reikėtų devalvuoti litą. Tai toks Jūsų siūlymas? – klausė A. Kubilius. – Šiuo metu vyriausybė tikrai nėra pajėgi sukurti papildomų darbo vietų, nes privalo rūpintis esamomis problemomis. Išspręsti problemas galime tik tiek, kiek pajėgiame padėti verslui išgyventi sunkmetį“, – dėstė premjeras.

V. Blinkevičiūtės partietis, opozicinės socdemų frakcijos seniūnas Zigmantas Balčytis pasiūlė A. Kubiliui džentelmeniškai atsiprašyti V. Blinkevičiūtės. Šis pasiūlymo nepriėmė.

Viešo pokalbio Seimo posėdžio salėje įrašą rasite po šia stenograma. Stenogramos tekstas netaisytas.

BLINKEVIČIŪTĖ: Vyriausybė pateikė Seimui virš 3 mlrd. litų išlaidų sumažinimą. Aš tikrai susipažinau – ten yra mažinamos lėšos investiciniams projektams, darbo užmokesčiui, institucijų išlaikymui.

Ar Jūs paskaičiavote, kiek toks sumažinimas padidins bedarbių skaičių Lietuvoje, kiek mažiau lėšų ateis į „Sodros“, savivaldybių biudžetus, į Privalomąjį sveikatos draudimo fondą. Nes aš to biudžeto projekte neradau.

KUBILIUS: Gerbiama kolege, jūs išbuvote ministre kiek metų? Aštuonis? Ir apie ekonomiką ir finansus, man atrodo, kad jūs suprantate mažiau, nei tie, kurie baigė 8 klases mokykloje. Aš, tiesą sakant, tikrai stebiuosi, kad buvusios vyriausybės atstovai gali kelti tokius klausimus, kai labai gerai suprantame, kokia situacija yra visoje valstybės ekonomikoje. Bent buvę ministrai tai turi suprasti, ir turi aiškiai žmonėms pasakyti – taip, ekonomika smunka, dalinai ir todėl, kad mūsų vyriausybė nedrįso imtis kai kurių nepopuliarių veiksmų savo laiku.

Iš kitos pusės, tai dėl to, kad iš tikrųjų pasaulio ekonomikos ateina, tai biudžeto pajamos iš tikrųjų mažėja. Ir sprendimus turime daryti.

O vyriausybė iš tikrųjų gali pasirūpinti, kad valstybės finansai liktų stabilūs, kad litas liktų stabilus.

Bet išspręsti tas ekonomikos problemas, kurios yra realiai egzistuojančios, galime tik tiek, kiek galime padėti verslui atlaikyti šitą sunkmetį. Darbo vietų sukurti papildomų tikrai vyriausybė nėra pajėgi šiuo metu, kai tenka rūpintis tom problemomis, kurios realiai egzistuoja..

BLINKEVIČIŪTĖ: Gerbiamas premjere, aš jums atleidžiu, nes jūs matyt susinervavęs, nes jums nelabai sekasi dirbti, todėl mane įžeidinėjate. Bet jūs susinervavęs neišgirdote mano klausimo. Klausimas buvo, kiek Jūs prognozuojate kad gali sumažėti darbo vietų dėl to, kad nebus investicijų į bet kurią sritį.

Kokia tai bebūtų sritis. Į kelius – vadinasi, tos institucijos, kurios taiso kelius, turės atleisti darbuotojus. Mano klausimas yra labai paprastas ir elementarus. Jums kaip premjerui derėjo įsiklausyti, o ne iš karto pradėti puolimą.

KUBILUS: Aš labai atidžiai įsiklausiau. Bet ką jūs siūlote? Ką siūlote? Aš suprantu, kad jūs siūlote didinti deficitą tiek, kad neatlaikytų valstybės finansų sistema, ir kad reikėtų devalvuoti litą. Tai čia šitoks siūlymas?

BALČYTIS: Gerbiamas premjere, Jūs galbūt šiek tiek rečiau dabar būnate Seime. Stengiamės išlaikyti tam tikrą padorumą. Vienas kitą pasisakome, paauklėjame. Klausėte, koks pasiūlymas – manau, pirmiausia tikrai reikia atsiprašyti, džentelmeniškai. O ateityje nebegrįžti taip toli į praeitį.

Jūs jau dirbate penkis mėnesius, ir būtų gerai, kad jūs atsakinėtume už savo priimtus sprendimus.

KUBILIUS: Tą ir darome.