Mokytojų ir kitų biudžetininkų algos kol kas nemažės

Alfa.lt

Mažinant šių metų biudžeto išlaidas anksčiau žadėtais 3 mlrd. litų, statutinių pareigūnų bei mokytojų algos turbūt nebus mažinamos, pirmadienį pažadėjo premjeras Andrius Kubilius. Jis užtikrina, jog bazinės algos dydis, pagal kurį yra skaičiuojami mokytojų ir kitų biudžetininkų atlyginimai, nebus mažinamas.
„Dėl atlyginimų diskutuosime. Laikomės nuostatos, kad gali užtekti mažinti fondus valstybės tarnyboje, apsaugant sritis, kurios jautrūs – statutinius pareigūnus, mokytojus. Suma [sutaupyta mažinant atlyginimus] maksimaliai iki 600 mln. litų, bet gal užteks ir mažesnių sumų“, – sakė pirmadienį A. Kubilius.

A. Kubilius tikslino, kad „gali užtekti [sutaupyti] ir 300-350 mln. litų darbo užmokesčio fondų mažinime. Tai nėra mažinami atlyginimai, ministerijos ir žinybos turi peržiūrėti veiklą ir taupyti – [neišmokamais] priedais, premijomis. Toliau šituo keliu eidami – nemažindami atlyginimų, o darbo užmokesčio fondus – galime pasiekti tą taupymo rezultatą, kurio šiuo metu reikia“.

Premjeras užtikrino, jog balandį svarstant biudžeto taupymą tikrai nebus mažinamas dydis, pagal kurį skaičiuojami biudžetininkų atlyginimai. Tačiau neatmetė galimybės, jog apie tai bus prakalbta biudžetą peržiūrint kitą sykį, t.y. jau rugpjūtį. Tada gali būti svarstoma ir padidinti mokesčius. „Šiuos klausimus perkeliame į birželio mėnesį, nes manome, kad aiškiau paaiškės visos tendencijos – ir darbo rinkoje, ir valstybės, ir sveikatos draudimo, ir „Sodros“ biudžetų pajamose. Tada ir turėsime atsakyti į papildomus klausimus“, – kalba premjeras.

Pirmadienį vyriausybė pasitarime turėtų patvirtinti biudžeto pataisų projektą, kurį teiks Seimui. Jame numatyta mažinti šių metų valdžios išlaidas apie 3 mlrd. litų. „Esminis tikslas, kurios mes siekiame peržiūrėdami biudžeto pataisas yra labai paprastas – išlaidyti biudžeto deficitą šiais metais, sakykim, arti trijų procentų [bendrojo vidaus produkto]“, – sako A. Kubilius.

Be kita ko, jame numatoma apie 15-30 proc. sumažinti valstybinių įmonių vadovybės ir kitų aukštų pareigūnų vadovaujančių pareigūnų atlyginimus, bei paskelbti, kad etatų valstybės tarnyboje bus 4 tūkst. mažiau – t.y. bus tiek, kiek buvo 2007-aisiais. Taip pat svarstoma mažinti išlaidas, kaip taupyti smulkmenose – „pradedant tuo, ar tikrai ministerijų sekretoriai ir viceministrai turi gauti išmokas tarnybiniam transportui, taip pat sumas reprezentacijai bei pokalbiais mobiliais telefonais“, – sako A. Šemeta.

Biudžete galvojama daugiausia sutapyti sumažintus asignavimus valstybės biudžeto ir savivaldybių valdytojams – t.y. 715 mln. litų. Dar 634 mln. litų sumažėtų investicijų programa – neliktų „visų išlaidų turtui, kurios nėra susijusios su pagrindinė veikla, taip pat įvairių naujų statybų“, – aiškina finansų ministras Algirdas Šemeta. Galvojama sumažinti ir išlaidas keliams 400-700 mln. litų – tuo tikslu galima nukreipti Europos Sąjungos fondų pinigus, sako A. Kubilius.

Galų gale savivaldybių išlaidos mažėsiančios apie 200 mln. litų. Praeitą savaitę buvo skelbiami planai bazinės algos dydį mažinti nuo 128 litų iki 115 litų – vadinasi, 10 proc. sumažėtų algos visiems biudžetiniams darbuotojams. Šių planų premjeras skelbia atsisakysiantis.