Estai – mažiausiai religingi visame pasaulyje

bernardinai.lt

Net penkios ES narės pateko į 10 mažiausiai religingų pasaulio šalių sąrašą. Estijai šiame sąraše atiteko pirmoji vieta, skelbia EUobserver. Tik 14 proc. apklaustų Estijos gyventojų teigiamai atsakė į klausimą „Ar religija yra svarbi jūsų kasdieninio gyvenimo dalis?“. Apklausą atliko tyrimų bendrovė „Gallup“. Toliau mažiausiai religingų šalių sąraše seka dvi Šiaurės Europos šalys – Švedija ir Danija, kuriose religija kasdieniniame gyvenime svarbi atitinkamai 17 ir 18 proc. gyventojų. Ketvirtoje vietoje atsidūrė Norvegija (20 proc.), penktoje – Čekija (21 proc.). Prancūzijoje į klausimą teigiamai atsakė ketvirtadalis respondentų.  

Apklausa atskleidė, kad religijos svarbia kasdienio gyvenimo dalimi nelaiko didžioji dalis Olandijos, Lietuvos, Latvijos, Didžiosios Britanijos ir Bulgarijos gyventojų. Tuo tarpu Italija, Portugalija, Lenkija, Rumunija ir Graikija gali būti laikomomis pačiomis religingiausiomis ES šalimis. Nepaisant to, nei viena ES šalis nepateko į religingiausių pasaulio šalių dešimtuką. Jame pirmoji vieta atiteko Egiptui, kuriame visi be išimties respondentai religiją pripažino svarbia kasdieninio gyvenimo dalimi. Toliau sekė Bangladešas ir Šri Lanka, kur į klausimą teigiamai atsakė 99 proc. apklaustųjų.

Kompanijos „Gallup“ analitikų Steve Crabtree ir Brett Pehlam teigimu, apklausos rezultatai iš dalies gali būti paaiškinami tuo, kad vienos ar kitos šalies „gyventojų religingumo lygis ir glaudžiai susijęs su tos šalies pragyvenimo standartais“.  Šalyse, kurios standartiškai prisikiriamos išsivysčiųsių šalių grupei, vidutiniškai 38 proc. gyventojų sutinka su religijos svarba jų kasdieniame gyvenime, tuo tarpu ypač religingomis pasirodė tos valstybės, kurių ekonominis išsivystymas menkas, o šalys prisikiriamos vargingų ir skurdžių šalių grupei“.

Religingiausia iš turtingų šalių šios apklausos duomenimis yra Amerika, kurioje du trečdaliai respondentų teigiamai atsakė į pateiktą klausimą apie religijos svarbą.
Apklausa buvo atlikta 143 pasaulio šalyse.

Bernardinai.lt