Pavasaris – jau čia pat

 vtv.lt

„Jei šį savaitgalį bent trumpam paliksime kasdieninius rūpesčius ir atidžiau pažvelgsime aplinkui, tai pamatysime ir išgirsime ateinantį pavasarį“, – sako garsus gamtininkas, Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas, Česlovo Kudabos premijos laureatas Selemonas Paltanavičius.Pasak gamtininko, pirmoji kovo dekada paprastai tampa svarbia riba tarp žiemos ir pavasario. Ji gali būti nelengva, dar labai panaši į žiemą. Tačiau net ir esant tokioms sąlygoms, vyksta procesai, kuriuos lemia ilgėjanti ir pakankamai šviesi diena, saulės padėtis danguje bei daugiametė, evoliucijos suformuota patirtis. Pavasario ženklų gausu, kai kas liudija pavasarį jau esant čia.

Jau kurį laiką ant sniego, ledo stebimi drugių vikšrai – pūkuoti, atsparūs šaltesniems orams. Temperatūrai priartėjus prie nulio laipsnių, skraido žieminiai uodai. O labiausiai pastebimi pavasariškomis nuotaikomis gyvenantys paukščiai. Prie lesyklų per žiemą gyvenę sparnuočių pulkai dar nepaliko šių išganingų vietų. Tačiau paukščiai ne visada aktyviai lesa jiems pabertą maistą – vis daugiau laiko jie skiria giesmėms ar natūralaus lesalo paieškoms.

Lietuvoje žiemojusios zylės, bukučiai, lipučiai, jerubės aktyviai gieda. Dar labiau girdimi geniai – rytais miškas aidi nuo jų tarškimo: susiradę sausą medžio šaką ar viršūnę, paukščiai jas barškina snapais.

Į Lietuvą sugrįžo pirmieji paukščiai keliautojai – kovo 1 d. pamaryje jau regėtos pempės, dirviniai vieversiai, varnėnai, Žuvinte ir Šakių rajone – gervės.  Kuršių nerijoje stebima intensyvi šiaurės kryptimi skrendančių, iš žiemojimo vietų sugrįžtančių   paukščių migracija. Tačiau ta pat kryptimi lekia ir Lietuvoje žiemoję tūbuotieji suopiai, sniegstartės.

Žymusis gamtininkas primena, kad kiekviena savaitė atneša ne tik naujienų, bet ir siūlo  vis naujus darbus, kuriuos mes privalome padaryti gamtai. Šiuo metu jau reikia gaminti ir kelti inkilus. Jeigu prie lesyklos laikėsi daug zylių, greta iškeltas inkilas, kurio landos skersmuo – 35 mm, bus iš karto užimtas. Naujų inkilų lauks ir varnėnai, klykuolės.

www.vtv.lt