Bioninės akys akliesiems grąžina regėjimą

 balsas.lt

D. Britanijoje atlikta operacija grąžino dalinį regėjimą vyrui, kuris 30 metų buvo visiškai aklas, praneša „The Telegraph“. Pranešama, kad 73 metų pacientas, kurio pavardė neskelbiama, prieš 7 mėnesius buvo operuotas Moorfieldso akių klinikoje Londone. Tai jau trečiasis pacientas D. Britanijoje, kuriam buvo implantuota bioninė akis. Ronu vadinamas vyras apako būdamas keturiasdešimties, kai susirgo pigmentiniu retinitu. Anksčiau visiškai aklas vyras dabar gali įžvelgti kelio ženklus, skiria įvairius pilkos spalvos atspalvius.

Pasak Rono žmonos, jis jau gali savarankiškai atlikti nesudėtingus namų ruošos darbus – išrūšiuoti skalbinius, naudotis skalbykle, netrukus ketina pradėti lyginti. Nors jo regėjimas netapo normalus, po operacijos vyras gali atskirti spalvotus daiktus nuo nespalvotų ir, pavyzdžiui, išrūšiuoti baltas, pilkas ir juodas kojines.
Bioninė akis veikia naudodama specialiuose akiniuose įmontuotą vaizdo kamerą, kuri bevielį signalą siunčia į imtuvą ir akyje implantuotą elektrodų skydelį.
Mokslininkai tikisi, kad tobulinant bioninės akies technologiją jiems pavyks pasiekti, kad visiškai akli pacientai ateityje ne tik galės skaityti, bet net ir geriau matyti už kai kuriuos normalaus regėjimo žmones. Jų teigimu bioninė akis gali būti naudojama visais atvejais, kai regos nervas yra fiziškai nepažeistas.

 

www.balsas.lt