G. Nausėda nesieks tapti prezidentu

www.balsas.lt

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda šiandien paskelbė, kad neketina dalyvauti prezidento rinkimuose, tačiau tvirtina esąs pasirengęs bendradarbiauti su visais, neskaidydamas jų nei į kairę, nei į dešinę, ir patardamas tiems, kurie į tokius patarimus norės įsiklausyti.
Pranešime spaudai G. Nausėda teigia jau  kelerius metus stebintis, aktyviai dalyvaujantis socialinių, finansinių ir kitų visuomenei aktualių procesų svarstyme ir raginamas ne tik imtis aktyvios visuomeninės veiklos, bet ir kelti savo kandidatūrą artėjančiuose Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose.

„Šis nuostabus visuomenės pasitikėjimo avansas jaudina ir įpareigoja atsakyti tuo pačiu atvirumu“, – apie tai, kad jis atsidūrė  sociologinėse apklausose minimų kandidatų sąrašo viršuje sako G. Nausėda.

SEB banko prezidento patarėjas teigia, kad dabartiniame globalių Lietuvos ir daugelio kitų valstybių ekonomiką draskančių problemų kontekste sąžiningas, drąsus ir kritiškas žodis yra ne mažiau reikšmingas negu tiesioginis dalyvavimas pačioje politikoje. „Todėl noriu padėkoti visiems, suteikusiems man dar daugiau pasitikėjimo tęsti tai, ką iki šiol maniau, sugebu atlikti neblogai  – analizuoti ir įvardinti svarbiausias makroekonomines problemas, padėti surasti galimus geriausius jų sprendimus“, – pranešime dėsto G. Nausėda.

„Ir toliau darysiu tai, ką iki šiol kasdien nuosekliai dariau – kalbėsiu tiesą, kaip aš ją įsivaizduoju, apie Lietuvos ekonominės politikos sprendimus, nesvarbu, kokios pakraipos valdžios juos bepriimtų. Esu pasirengęs ir toliau dalintis savo žiniomis, patirtimi ir kompetencija su visa visuomene, neskaidydamas jos nei į kairę, nei į dešinę, ir patardamas tiems, kurie į tokius patarimus norės įsiklausyt“, – sako G. Nausėda.

Kaip G. Nausėda anksčiau sakė BNS, praėjusią savaitę apie dalyvavimą rinkimuose paskelbę politikai jo sprendimui įtakos neturėjo.

„(Jie – BNS) mano sprendimo nelėmė. Aš iš tikrųjų jau kokius pastaruosius du mėnesius laipsniškai prie šito sprendimo ėjau. Taip nebūna, kad staiga kiltų mintis kažkokia, šautų į galvą ir priimtum vienokį ar kitokį sprendimą. Darbas, taip sakant, su savimi vyksta, mąstai nuolat ir vienus, ir kitus argumentus (svarstai – BNS), ir tada galiausiai suvedi balansą“, – dėstė SEB banko prezidento patarėjas.

Remiantis BNS užsakymu tyrimų bendrovės RAIT vasario 6-9 dienomis atlikta reprezentatyvia apklausa, kaip favoritą į šalies vadovo postą G.Nausėdą nurodė 3,6 proc. respondentų.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) iki pirmadienio vakaro įregistravo aštuonis pretendentus kandidatuoti prezidento rinkimuose: tai Tautos prisikėlimo partijos iškeltas Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, partijos „Tvarka ir teisingumas“ deleguotas parlamentaras Valentinas Mazuronis, eurokomisarė Dalia Grybauskaitė, atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas, Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos garbės pirmininkė Kazimira Prunskienė, publicistu prisistatantis Vytautas Kundrotas, smulkiųjų ir vidutinių verslininkų atstovu save vadinantis Jonas Jankauskas ir išsamesnių duomenų apie save neteikiantis kaunietis Vidmantas Sadauskas.

Tuo metu sprendimas dėl pirmadienį pareiškinius dokumentus įteikusio leidėjo Algirdo Pilvelio registravimo tikriausiai bus priimtas ketvirtadienį.
Paskutinioji diena pretendentams pateikti pareiškinius dokumentus – kovo 13-oji. Parašų lapus su 20 tūkst. jų kandidatavimą remiančių piliečių parašų pretendentai į kandidatus turi pateikti iki balandžio 2 dienos. Balandžio 17 dieną VRK skelbs kandidatais į prezidentus įregistruotų asmenų sąrašą ir prasidės prezidento rinkimų agitacijos kampanija. Prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas, jei prireiks, planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.

www.balsas.lt