Policija perspėja: internetiniai sukčiai nesnaudžia

Pastaruoju metu, pasinaudodami ekonomine krize ir didėjančia bedarbyste, internete sukčiai įvairiomis formomis siūlo „užsidirbti”.
Įvairiuose forumuose, naujienų grupėse bei elektroniniu paštu plinta pasiūlymai žmonėms dalyvauti „piramidės” principu veikiančioje loterijoje. Žadama laimėti daugiatūkstantines sumas. Šioje loterijoje žmonių prašoma pervesti po 2 litus į pasiūlyme nurodytas sąskaitas, o vėliau siūloma išbraukti viršutinę sąskaitą, likusias sąskaitas perkelti po vieną poziciją į viršų, o į paskutiniąją įrašyti savo sąskaitos numerį ir vėliau jau pakoreguotą sąrašą vėl kuo plačiau platinti internete.

Šios apgavystės schema remiasi psichologiniu aspektu. Neva žmonės gali susigundyti pasiūlymu ir nepagailės pervesti ne itin didelės sumos, t.y. 2 Lt., tikintis gauti žymiai didesnę sumą. Tačiau kaip paprastai būna tokiais atvejais, visas pervedamas lėšas gaus asmenys, kurių sąskaitos buvo nurodytos pirmiausia, o likusieji praras savo lėšas.
Policija taip pat perspėja dėl tinklalapio http://www.usafis.org/, kuriame siūloma dalyvauti loterijoje ir galimai laimėti JAV „žaliąją kortą” bei aviabilietą į JAV. Minėto tinklapio loterijoje gali dalyvauti tik registruoti vartotojai, kurie turi nurodyti savo sąskaitos numerį. Iš sąskaitos iš pradžių nuimami 69 JAV doleriai už dalyvavimą loterijoje pirmus metus. Vėliau nuo sąskaitos dar nuimami 559 JAV doleriai už dalyvavimą šioje loterijoje kitus 10 metų.
Loterija, kurioje galima laimėti JAV „Žaliąją kortą” iš tikrųjų egzistuoja, tačiau ją vykdo JAV valstybinės institucijos, ir ši loterija yra nemokama.

Prašome žmonių būti atsargesniais ir nepakliūti į sukčių pinkles.