Maximos“ lentynose – nesaugūs indai

 

Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVSPT) ragina Lietuvos gyventojus nepirkti UAB „Maxima“ parduodamų melamininių Kinijos kompanijos „Brightman International Trading CO, LTD“ indų. Šie indai neatitinka higienos normos reikalavimų ir yra kenksmingi žmonių sveikatai. „Maximoje“ parduodamų keliolikos rūšių melamininių indų, dekoruotų vaisiais ir gėlėmis, bendra migracija į rūgštinę terpę nustatytas normas viršija net 5 kartus. 

2008 metų rudenį „Maxima“ kreipėsi  į VVSPT prašydama išduoti ne maisto prekės higieninį pažymėjimą minėto gamintojo indams: puodeliams, dubenėliams, padėklams ir kt. Remdamiesi Nacionalinės visuomenės sveikatos laboratorijos atliktu tyrimu, VVSPT specialistai leidimo neišdavė ir „Maximą“  informavo apie tai raštu. Savo sprendimą motyvavo tuo, kad gaminiai neatitinka higienos normos reikalavimų.
„Gaminiai, skirti liestis su maistu, turi būti saugūs, nekenkti sveikatai. Būtent todėl visos tokios prekės privalo turėti ne maisto prekės higieninius pažymėjimus, kurie įrodo, kad atsakingos institucijos patikrino gaminio saugą, – sako VVSPT Leidimų ir licencijavimo skyriaus vyr. specialistė Audronė Kriaučiūnaitė. – Šio pažymėjimo neturint gaminiais, importuotais iš trečiųjų šalių, skirtais liestis su maistu, prekiauti draudžiama.“
Vis dėlto „Maxima“ nusprendė, kad atsisakymas išduoti leidimą yra nepakankamas motyvas neprekiauti nekokybiškais indais, ir jie atsidūrė parduotuvių lentynose. „Šiuo metu kaip tik vyksta šių indų išpardavimai. Informavome rinkos priežiūros institucijas apie tai, tačiau kol jų pastangomis indai dings iš parduotuvių, norime įspėti ir pirkėjus apie nesąžiningą prekybos tinklo elgesį, – sako p. Kriaučiūnaitė. – Panašu, kad baudų jie nelabai bijo, tad gal nors nepatenkintų klientų, reikalaujančių grąžinti pinigus už nekokybiškas prekes, srautas juos sudrausmins.“
Pasitikrinti, ar įsigytas indas turi ne maisto prekės higieninį pažymėjimą galima VVSPT interneto svetainės www.vvspt.lt skyrelyje Licencijos ir leidimai.