G.Steponavičius susėdo prie apskrito stalo su protestus planavusia piliečių grupe

 

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius susitiko su piliečių grupės „Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje“ nariais diskusijai apie mokslo ir studijų reformą. Susitikime vasario 17d., antradienį, G.Steponavičius išklausė organizacijos, vienijančios 10 narių, kritiką ir pasiūlymus ir žadėjo, kad ir toliau stengsis palaikyti dialogą su kuo platesnio spektro interesų grupėmis. Tačiau ministras patikino, kad reforma tikrai judės į priekį ir prasidės jau šį rudenį, nes jos atidėjimas būtų didžiulis nuostolis Lietuvai.

„Norime betarpiškai išgirsti jūsų poziciją“, – sakė G.Steponavičius. „Svarstant Mokslo ir studijų įstatymo projektą, atsižvelgus į akademinės bendruomenės, studentų, politikų pasiūlymus, buvo pasiektas ne vienas kompromisas. Kompromisų gali būti, ir tikrai bus, ir daugiau.“

Ministras teigė, kad piliečių grupės nuostata, jog reforma studijuojančius suskaldys į dvi griežtas kategorijas, iš kurių vieni mokės už mokslą, o kiti studijuos nemokamai yra klaidinga – toks pasidalijimas tarp mokančių pilną mokestį ir valstybės finansuojamų studentų egzistuoja jau dabar. Šiuo metu valstybė finansuoja 23 – 24 tūkst. universitetų ir kolegijų pirmakursių studijas, o likę už studijas turi susimokėti patys. Po reformos valstybė kasmet visiškai finansuos 21 tūkst. pirmakursių.

Piliečių grupė „Už kokybišką ir prieinamą aukštąjį mokslą Lietuvoje“, pasak jos atstovų, vienija 10 narių, dalis iš kurių – studentai. Vilniaus miesto savivaldybė organizacijai atsisakė išduoti leidimą protesto akcijai, kuri buvo planuota vasario 19d. Grupė, pasak savivaldybės, negalėjo užtikrinti, kad protesto metu nebus viešosios tvarkos pažeidimų.

G.Steponavičius ir Švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė jau susitiko su daugumos Lietuvos aukštųjų mokyklų akademinėmis bendruomenėmis, studentų organizacijomis ir šiuo metu tęsia vizitus bei susitikimus su abiturientais ir pedagogais mokyklose.