Dagys: jei „Sodra“ negausins pajamų ar nemažins išlaidų, ji žlugs

 

Jei „Sodra“ nebus reformuota, dėl nuolat prastėjančios demografinės padėties jau po trejų metų ji pateks į labai gilią duobę, antradienį pareiškė socialinės apsaugos ir darbo ministras konservatorius Rimantas Dagys.
Pavasario parlamentinėje sesijoje, kuri trunka nuo kovo vidurio iki birželio galo, jo vadovaujama ministerija pateiks siūlymus, kaip reformuoti „Sodrą“. Tarp galimų variantų – didinti „Sodros“ įmokas bei ilginti darbo stažą.

„Greitu metu laukia gana sunkūs apsisprendimai. Palikti tokios sistemos, kokia yra dabar, negalima. Bet gali tekti diskutuoti arba įmokų dydį, arba keisti amžiaus trukmę, nes demografinė situacija yra tokia, kad po trejų metų „Sodros“ padėtis yra tikrai nepavydėtina, jos laukia gana liūdnos perspektyvos“, – sakė R. Dagys.

Jis neslepia, jog Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje jau parengti „Sodros“ reformos projektai.

„Yra įvairiausi variantai, jie bus pateikti diskusijai, sieksime to nacionalinio sutarimo, nes socialinio draudimo įmokos ir pensija turi būti planuojamos per ilgą perspektyvą. Laukia apsisprendimai, ieškosime būdų, kaip suderinti visus interesus. Tai nebus taip lengva padaryti, bet, kiek dabar suprantu, visi tai nori padaryti“, – apibūdino R. Dagys.
Šiuo metu dirbantieji pagal darbo sutartis „Sodrai“ sumoka apie trečdalį atlyginimo. Nuo šių metų „Sodrai“ mokesčius mokėti pradėjo ir įsidarbinę individualiai arba pagal autorines sutartis. Jiems nustatytas trejų metų pereinamasis laikotarpis ir nuo 2011-ųjų jie taip pat į socialinio draudimo fondą atiduos trečdalį pajamų.