Dėmesio: daugėja nelaimių ant netvirto ledo!

Šią žiemą tai jau ne pirmas vandenyje žuvęs vaikas. Ugniagesiai vis dar ieško vasario 6 d. Marijampolės savivaldybėje, Šešupės upėje, ties Kumelionių tiltu nuskendusio 6-erių metų berniuko. Jis su metais vyresne savo sesute vaikštinėjo ant netvirto upės ledo, kuriam įlūžus, mergaitei pavyko išsigelbėti, o berniukas nuskendo. Jo kūno ugniagesiams nepavyko surasti ir vakar.

Laimingai pasiplaukiojimas ant ledo lyties vakar baigėsi Kėdainių internatinės mokyklos 12 metų auklėtiniui. 15 val. 46 min. Kėdainių ugniagesiai iš policijos gavo pranešimą, jog Nevėžio upėje, ties Pelėdnagių kaimu, ant ledo lyties plaukioja vaikas. Atskubėję ugniagesiai, lytimi atplaukusį berniuką jau rado upėje esančioje saloje, gelbėjimo valtimi perkėlė vaiką į krantą ir perdavė jo auklėtojai.

Tokiems ekstremalių pojūčių mėgėjams ledas dažnai būna ir pražūtingas. Vasario 3 dieną Šilutės rajone, Minijos kaime, išvažiavęs pasivažinėti keturračiu motociklu ant Purvalankio upelio, įlūžęs nuskendo 30-metis Klaipėdos miesto gyventojas. Jo kūną ir motociklą kitą dieną iš properšos ištraukė ugniagesių narai. Šią žiemą ugniagesiams jau teko traukti ir nuskendusius viražų ant ledo mėgėjų automobilius iš Limino ežero Molėtų rajone bei Alytaus rajone iš Daugų ežero. Laimė, jais važiavusiems žmonėms patiems pavyko išsigelbėti.

Informuodamas apie šiuos faktus, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas nori atkreipti gyventojų dėmesį, jog net ir esant storam ledo sluoksniui, jis gali būti labai klastingas. Netvirtas ledas būna tose vietose, kur įteka upeliai, vanduo iš gamyklų, yra šaltinių. Trapus, plonas ledas susidaro ir ten, kur jame įšąla medžių šakos, lentos bei kiti daiktai, taip pat arti krūmų, medžių, nendrių. Ledas laikomas tvirtu, jeigu jo storis yra daugiau kaip 7 centimetrai. Tačiau kad jis išlaikytų grupę žmonių, jo storis turi būti ne mažiau kaip 12 cm. Tvirtas ledas visada turi mėlyną arba žalią atspalvį, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas. Ant ledo ypač mėgsta žaisti vaikai, todėl nepalikite jų be priežiūros bei iš anksto įspėkite apie galimus pavojus. Ledas labai pavojingas atodrėkių metu. Tad artėjant ilgajam savaitgaliui dar kartą prašome gyventojų nerizikuoti ir pramogų gamtoje ant ledo geriau atsisakyti.

PAGD Visuomenės informavimo skyrius