Gali būti, kad Valinskui kandžios replikos atsirūgs

www.alfa.lt

Seimo pirmininkui Arūnui Valinskui nederėtų laidytis kandžiomis replikomis – už tai jis gali netekti posto, užsiminė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas. Tiesa, trečiadienį etikos sargai apsiribojo tik svarstymu ir dar nesiėmė bausti A. Valinsko už neetiškus pasisakymus vedant Seimo posėdžius.Į etikos sargus kreipėsi Tvarkos ir teisingumo partijos frakcijos nariai dėl to, kad Seimo pirmininkas vadovaudamas Seimo posėdžiui elgėsi taip, kaip televizijoje, ir neleido parlamentarui Egidijui Klumbiui išsakyti replikos po balsavimo. „Tvarkiečiams“ užkliuvo panaudoti žodžiai: „blaiviai“, „tempti“, „kelio į žvaigždes“ prizmė“.

„A. Valinsko posakiai buvo arti įžeidimo ribos. Jis man davė suprasti, kad jis kalba tik todėl, kad jį rodo televizija. Esą jei nerodytų, tai kalbėti išvis nebūtų reikalo. Jis ignoravo mane, kai norėjau pasakyti repliką po balsavimo nuo šoninio mikrofono, todėl svarstant kitą klausimą kalbėjau ne į temą neturėdamas kitos išeities. Jis neturėjo teisės manęs nutraukti išjungdamas mikrofoną. Jis turėjo mane perspėti, kad kalbu ne į temą, ir suteikti man teisę pagalvoti, jei būčiau tęsęs, tada jau galėtų išjungti mikrofoną. Taip yra pagal statutą“, – reiškė pasipiktinimą A. Valinsku E. Klumbys.

Tačiau toks A. Valinsko elgesys etikos sargams nepasirodė neetiškas. A. Salamakino nuomone, kitas A. Valinsko replikas etikos sargai dar svarstys rimčiau.

„Į mus yra kreipusis socialdemokratų frakcija dėl jo pasisakymų televizijos laidoje, kur jis apkaltino Seimą, kad Seimas iki jo atėjimo labai daug vogė, neva jis sustabdė vogimus. Kaltinimas mestas visam Seimui. Manau, bus labai rimtas svarstymas, nes Seimo pirmininkas turi pateikti visus įrodymus, kokius turi faktus. Apkaltinti savo kolegas, kad jie vogė, yra labai rimtas kaltinimas. Jis gali dėl to netekti savo posto“, – patikino A. Salamakinas.
Be to, etikos sargai ketina svarstyti ir viešą A. Valinsko pasakymą „Velniop tą Salamakiną! Dainavom ir dainuosim“, ištartą Utenos kultūros centre vykusiame renginyje.