Kukli Fronto „svogūnų akcija“ baigėsi

 „Fronto“ akcija baigėsi. Dalyviai parlamento vadovui Arūnui Valinskui perdavė „auksinį svogūną“, kurį jis pats prieš kelerius metus įteikė „Fronto“ lyderiui Algirdui Paleckiui. Anot pastarojo, šiuo „žygiu“ buvo siekiama parodyti, kad A. Valinsko vieta – ne Seime. Pareikalavę Vyriausybės atsistatydinimo ir pagrasinę perversmu akcijos dalyviai išėjo gerti alaus. 13.02. Policija jau leidžia eismą Gedimino prospektu, nuo kitų gatvių yra patraukiamos „Stop“ juostos, nors žmonių gatvėse vis dar nemažai.

Prie netoli Seimo esančio klubo „Pacha“ atvyko pastiprinimas policijai, nors didelių neramumų kol kas  nebuvo. „Balsas.lt“ žurnalistai praneša, kad jiems yra duotas įsakymas laukti.

12.55. Akcijos iniciatoriai „frontininkai“ išsiskirstė, tačiau prie Seimo liko iš Kauno atvykęs Vytautas Šustauskas su keliasdešimt šalininkų, kurie kritikuoja valdžią, dėl sausio 16 dienos riaušių kaltina krašto apsaugos ministrę Rasą Juknevičienę ir visą valdžią.

12.43. Akcija baigėsi, riaušių nebuvo. A. Paleckis pareiškė, kad „riaušės buvo Kubiliaus smegenyse“. Anot jo, ne protestuotojai kelia riaušes, o neorealizmo skurdinimo politika.

Sulaikyti du veidus slėpę jaunuoliai. Pranešama, kad vienas jų su savim turėjo kastetą. Pagal Susirinkimų įstatymą protesto akcijų dalyviai negali slėpti savo veidų.

12.27. Paimti kelių atsineštų svogūnų iš Seimo pirmininko kabineto išėjo jo sekretoriato vadovė Nemira Pumprickaitė.

Žurnalistams paklausus, ką veiks baigę protestuoti, A. Butkevičius atsakė: „Eisime gerti alaus.“

12.23. A. Paleckis ir jį lydėjęs sostinės tarybos narys Algirdas Butkevičius Seime perskaitė valdžiai adresuotą peticiją, kurios pagrindinis reikalavimas – atstatydinti Andriaus Kubiliaus Vyriausybę. Į klausimą – kas bus, jei kabinetas neatsistatydins, A. Butkevičius griežtai replikavo: „Nuversime.“

Protestuotojai taip pat pareikalavo sudaryti Nacionalinę krizės įveikimo tarybą bei parlamentinę komisiją sausio 16-osios įvykiams ištirti, reguliuoti maisto produktų, medikamentų ir kitų prekių kainas, aiškino, kad Lietuvos valdžia krizės akivaizdoje esą elgiasi atvirkščiai nei visos kitos valstybės, kurios didina valstybės vaidmenį, nacionalizuoja įmones ir naikina monopolijas.

A. Paleckis pabrėžė, jog piliečiai turi konstitucinę pareigą priešintis Vyriausybei, kai ši ima tyčiotis iš žmonių ir dar akcentavo reikalavimą atšaukti mitingų ir demonstracijų draudimus. „Tai protestas prieš protestų draudimą,“ – sakė jis.

12.05. Eisenai sustojus prie Seimo, į parlamento pastatą buvo įleisti tik du protestuotojai – Algirdas Paleckis ir Audrius Butkevičius – kuriems buvo leista kartu pasiimti tik keletą svogūnų. Likusiems keliems akcijos dalyviams kartu su karučiu svogūnų teko laukti už barikadų.

Akcijos dalyvių yra nepalyginamai mažiau nei žiūrovų, policininkų ir žurnalistų. Žmonių nesusirinko ir į automobilių stovėjimo aikštelę prie Seimo, kurioje turėjo vykti LSVPA organizuotas mitingas, tačiau vėliau buvo atšauktas.

11.30. A. Paleckis teigia, kad šios dienos akcija toli gražu bus ne paskutinė, jei Vyriausybė neatsistatydins. Anot jo, šiandienos akcijos tikslas – parodyti, kad tiek A. Valinskas, tiek premjeras Andrius Kubilius yra „ne savo vietoje“. Jis pridūrė, kad premjeras sausio 16 dienos įvykių metu neva įsakė šaudyti į minią, todėl jis negali būti valdžioje.

11.00. Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos (LSVPA) pirmininkė Zita Sorokienė dar kartą pareiškė, kad asociacija griežtai atsiriboja nuo šios dienos „Fronto“ akcijos.

10. 30. Ruošdamasi galimam nesankcionuotam „svogūnų mitingui“ prie Seimo policija aptvėrė parlamentą metaline tvora. Automobilių stovėjimo aikštelė, kurioje planuojamas mitingas, ištuštėjusi, o aplink parlamentą budi gausios policijos pajėgos, vidiniame Seimo kieme laukia ugniagesių mašina.

***

„Fronto“ įkūrėjas A. Paleckis antradienio vidurdienį ketina įteikti A. Valinskui peticiją. „Frontininkų“ teigimu, jie ketina „įvertinti politinėje scenoje debiutavusio Seimo pirmininko ir vadovaujamos partijos pasiekimus – per vieną mėnesį žmonių pasitikėjimas jais nukrito rekordiškai“.

Pasak A. Paleckio, į jo partijos rengiamą akciją ketina susirinkti iki 10-ies dalyvių, tad savivaldybės leidimo mitinguoti jiems nereikės. Teisėsaugos institucijos savo ruožtu rengiasi galimam nesankcionuotam mitingui. Policija paragino piliečius nedalyvauti antradienį prie Seimo rūmų galimai vyksiančiame nesankcionuotame proteste ir perspėjo besiimsianti prieš jo dalyvius griežtų priemonių.

Už Susirinkimo įstatymo pažeidimą Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato baudą nuo 500 iki 2000 litų arba administracinį areštą iki 30 parų.

Sausio 16-ąją Vilniuje vykęs profsąjungų organizuotas visuotinis mitingas baigėsi riaušėmis, kurių metu nukentėjo ir pareigūnai, ir civiliai, išdaužyti Seimo langai, apgadinti aplinkiniai pastatai, bandyta įsiveržti į Seimą. Vilniaus apygardos prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl riaušių sukėlimo.

www.balsas.lt