Vyriausybė ir smulkieji verslininkai pasiekė susitarimą – mitingo nebus

Vyriausybės ir smulkiųjų verslininkų, prekybininkų bei ūkininkų pasitarimai buvo sėkmingi – šiandien pasirašytas Ūkio ministerijos ir Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos (LSVPA) memorandumas, kuriuo susitarta dėl esminių nuostatų sprendžiant pagal verslo liudijimus dirbančių gyventojų problemas. Asociacija nusprendė neberengti vasario 3 dieną planuoto mitingo.

„Šį mėnesį ypač daug kalbėjome, diskutavome su smulkiaisiais verslininkais, sudarėme darbo grupes ir pasiekėme svarbų susitarimą. Džiaugiuosi, kad asociacijos nariai įvertino racionalų sprendimų paieškos būdą ir pasirinko diskusijų, o ne mitingo kelią”, – sakė Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius.

Pasirašytu memorandumu siekiama užtikrinti, jog stambus verslas negalėtų naudotis verslo liudijimais nesąžiningai konkurencijai. Taip pat siekiama apsaugoti verslą ir ūkininkus nuo nelegalios mėsos produkcijos bei peržiūrėti esamus smulkiam verslui taikomų draudimo įmokų tarifus.

„Ministerija pademonstravo ryžtą būti tikrąja verslo advokate – tai įrodo asociacijos sprendimas atšaukti mitingą”, – sakė ūkio ministras Dainius Kreivys. Jam pritarė LSVPA pirmininkė Zita Sorokienė: „Tai didelis abiejų pusių laimėjimas – mūsų siūlymai buvo išgirsti, ir pavyko susitarti dėl konkrečių sprendimų”.

Vyriausybės įgaliota Ūkio ministerija ir LSVPA sutarė, jog individuali veikla pagal verslo liudijimus su supaprastinta be kasos aparatų apskaita neturi būti naikinama. Pasirašytame memorandume siūloma išbraukti iš individualios veiklos rūšių sąrašo ne rūšis, o porūšius, neatitinkančius individualios veiklos pagal verslo liudijimą sampratos.

Susitarime taip pat įtvirtinta Ūkio ministerijos ir LSVPA nuostata, jog smulkiajam verslui privalo išlikti paprasčiausia veiklos apmokestinimo ir reguliavimo forma, kuriai taikomi tik fiksuoti mokesčių dydžiai. Jame numatyta, jog individualios veiklos pagal verslo liudijimus problemos bus aptariamos mažiausiai kartą per metus.

Siekiant apsaugoti verslą ir ūkininkus nuo nelegalios mėsos produkcijos, bus sukurta mėsos ir jos produktų įvežimo į turgavietę kontrolės tvarka. Ūkio ministerija ir LSVPA atstovai taip pat sutarė, jog šio klausimo sprendimo galima ieškoti ir neįvedant kasos aparatų.

Memorandumo autoriai siūlo peržiūrėti esamus individualia veikla besiverčiančių asmenų ir individualių įmonių privalomojo sveikatos draudimo ir socialinio draudimo įmokų tarifus.

Memorandume numatytas nuostatas Ūkio ministerija atstovaus darbo grupėse bei atsižvelgs į jas priimdama sprendimus.