ESET: šiais metais kibernetiniai sukčiai bus dar atkaklesni

Šiais metais kompiuterinio saugumo srityje pavojų ir grėsmių tik daugės, o kenkėjiškų programų kūrėjai ir kibernetinės erdvės sukčiai naudos vis tobulesnes apgavysčių technologijas. Grėsmės gali atsirasti ir ten, kur vartotojas niekada nesitikėjo: virusai mobiliesiems įrenginiams ir kenkėjiškos programos operacinėms sistemoms kaip „OS X” ir „Linux” pamažu tampa realybe. Tokias 2009 m. prognozes paskelbė pasaulinės saugumo sprendimų kūrėja ESET.

 

 

„Praėjo tie laikai, kai kenkėjiškas programas kūrė paaugliai, siekiantys įrodyti, kokie jie yra protingi ir išradingi. Šiandien virtualūs nusikaltėliai siekia piniginės naudos, todėl kenkėjiškos programos kuriamos taip, kad investicijos atsipirktų”, – sakė Darius Černeckis, kompanijos ESET saugumo sprendimus Lietuvoje atstovaujančios bendrovės „NOD Baltic” pardavimų vadovas.

Jo teigimu, patyrę sukčiai pradeda naudotis rafinuotais verslo modeliais. Šiemet ypač aktyviai darbuosis kibernetiniai nusikaltėliai, viliojantys pinigus iš vartotojų už netikras saugumui skirtas programas, naikinančias neegzistuojančias kenkėjiškas programas. Tikėtina, kad naiviais vartotojais manipuliuojantys apgavikai vis didesnį dėmesį kreips į „Web 2.0” idėja paremtas internetines paslaugas ir technologijas. Tai apima ir netikrus „Facebook” pakvietimus, sukčiavimą socialiniuose tinkluose „Linkedln” bei „Twitter”.

ESET taip pat įspėja, kad saugumo grėsmių didės ir dėl apgaulingų reklamų, nes reklamų užsakovai paprastai netikrina reklamos turinio teisėtumo. Be to, augs populiarių internetinių naršyklių atakų skaičius – jos yra bene dažniausiai naudojama programinė įranga. Kenkėjiškų programų autoriai linkę tobulinti savo kūrinius, kad virusai kompiuteryje kuo ilgiau nebūtų aptinkami. Populiarės atakos ir prieš didesnio vartotojų dėmesio sulaukusias operacines sistemas „Os X” ir „Linux”.

Šiais metais kibernetiniai nusikaltėliai bandys kenkti netradiciniais būdais. Vyks vis daugiau bandymų antivirusines programas tiesiog apeiti naudojantis skirtingais bylų formatais (pvz., PDF arba javascript). Iš išorės vartotojui nekaltai atrodantys failai iš tiesų galės slėpti vykdomąjį failą. Vis aktyviau bus bandoma apkrėsti ir mobiliuosius įrenginius, naudojant bandomąsias kenkėjiškas technologijas ar atakuojant mobiliąsias naršykles, pavyzdžiui, „WebKit” pagrindu sukurtas naršykles „iPhone” ar mobiliuosiuos telefonus su „Google Android” operacine sistema.

Profesionalūs programišiai nevengs ir virtualizacijos technologijų. Joms populiarėjant, pasirodo vis daugiau kenkėjiškų programų, bandančių užkrėsti kelias virtualias sistemas iš karto. Tokių kenkėjiškų sistemų ateityje tik daugės ir jos bus naudojamos užgrobti kompiuterinius tinklus (angl. – botnet).

Apie „NOD Baltic”

Pažangius programinės įrangos sprendimus šalyje pristatanti bendrovė „NOD Baltic” siūlo ne tik ESET antivirusinę programinę įrangą „NOD32”, bet ir papildomus apsaugos sprendimus, taip pat modernius programinius įrankius patogesniam kasdieniam darbui.

„Nod Baltic” turi išskirtines pasaulinės kompiuterinio saugumo priemonių įmonėms bei vartotojams kūrėjos „ESET”, įkurtos 1992 metais, atstovavimo teises Lietuvoje, o PDF tipo bylų redagavimui ir peržiūrai skirto įrankio „Fox IT PDF” – ir Latvijoje.

Apie ESET

ESET sukurta antivirusinės įrangos sistema „NOD32”, pelniusi daug apdovanojimų, saugo nuo žinomų ir nežinomų kompiuterinių virusų, šnipinėjančių bei kitų kenksmingų programų realiuoju laiku. ESET buvo įtraukta į „Deloitte” sudaromą 500 sparčiausiai augančių įmonių sąrašą. ESET būstinė įsikūrusi Bratislavoje (Slovakija), kompanija turi filialus San Diege (JAV), Prahoje (Čekija), Buenos Airėse (Argentina). Jos atstovai veikia daugiau negu 80-yje šalių. Daugiau informacijos www.eset.com.