Į Lietuvą bandyta įvežti salmonelėmis užkrėstos paukštienos ir žuvies

www.alfa.lt

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad į Lietuvos rinką nepateko 2,8 tonos salmonelėmis užkrėstos lenkiškos paukštienos ir 23 tonos jūros lydekų filė, importuotos iš Kinijos.

Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratorijoje ištyrus ŽŪKB „Pamario paukštynas“ iš Lenkijos įvežtos paukštienos mėginius, nustatyta, kad penkios šios produkcijos siuntos buvo užkrėstos patogeniškais Campylobacter jejuni ir Listeria monocytogenes mikrobais. ŽŪKB „Pamario paukštynas“ įpareigotas salmonelėmis užkrėstą paukštieną grąžinti Lenkijos įmonėms arba saugiai sunaikinti.

 

 

 

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) dėl neatitikusių kokybės reikalavimų uždraudė UAB „Nowaco Lietuva“ tiekti rinkai 23 t jūros lydekos filė, importuotos iš Kinijos. Atlikus laboratorinius tyrimus, šioje produkcijoje buvo nustatytos Anisakis simplex kirmėlių lervos. Visa ši produkcija bus sunaikinta arba saugiai išgabenta iš Lietuvos.

Žuvų organizmuose aptinkamos Anisakis simplex lervos būna 15–39 mm ilgio ir 0,4–0,9 mm storio, balsvos, gelsvokos ar rausvokos. Žmonės, valgę lervomis užkrėstą žuvies, gali užsikrėsti ir susirgti anisakidoze, kuri pasireiškia viduriavimu, vėmimu, pilvo skausmais, aukšta temperatūra.

Apie nesaugios jūros lydekų filė siuntą iš Kinijos VMVT skubiai informavo Europos Komisiją bendra ES valstybėms Skubių pranešimų apie nesaugius maisto produktus ir pašarus sistema RASFF.

VMVT, siekdama užtikrinti mėsos ir jos produktų saugą, pasirinktinai vykdo mėsos siuntų, įvežamų iš kitų Europos Sąjungos valstybių, kontrolę. Importuojamų iš Kinijos maisto produktų valstybinė kontrolė atliekama 100 proc.