Projektas "Vartai"

Stilizuotas folkloro ir menų sintezės projektas „Vartai“ – tai ketvirtasis Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos pavaduotojo ugdumui Laimono Terasiaus autorinis darbas. Jau nuo 2005 metų gimnazijos pavaduotojas organizuoja tarpmokyklinius renginius, kurie buvo rengiami Mažeikių kultūros centro didžiojoje salėje. Ketvirtasis projektas vyko Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijoje. Šiame projekte be Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos mokytojų ir mokinių, taip pat dalyvavo Mažeikių Gabijos gimnazijos atstovai, Mažeikių Sodų vidurinės mokyklos mokiniai ir Mažeikių raj. Sedos Vytauto Mačernio gimnazijos moksleiviai.

 

Projekto „Vartai“ pagrindinė idėja – meno priemonėmis interpretuoti tris svarbiausius žmogaus gyvenimo įvykius: gimimą, vedybas, mirtį. Pasak gimnazijos pavaduotojo ugdymui L. Terasiaus, pagrindinis projekto tikslas buvo sudominti moksleivius netradicine menine veikla ir kūryba. Dalyvaudami šiame projekte, vaikai įgijo naujų meninių patirčių. Taip pat jie buvo ugdomi puoselėti etninę kultūrą, gerbti ir saugoti savo tautybę – lietuvybę.

Projektas grindžiamas mitologija, folkloru, sintezuojant kino meną, šokį, dainavimą, raiškųjį skaitymą. Projekto galutinis rezultatas – ekrane rodomas mitologizuotas filmas apie žmogaus gyvenimą, filmo veiksmą įprasminant choreografijos scenomis, liaudies dainomis, poezija.

Šio projekto pradžia – rugsėjo mėnuo. Tada buvo rašomas filmo scenarijus ir derinami įvairūs elementai, epizodai. Lapkričio mėnesį Lopaičių piliakalnyje, esančiame Rietavo savivaldybėje, vyko filmavimas. Šią vietą išrinko pats projekto autorius L. Terasius kartu su Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos ketvirtokų projekto audiovizualiojo meno kūrėju Aisčiu Palenskiu.

Baigiamieji projekto darbai vyko gruodžio mėnesį. Į juos įsitraukė ir M. Račkausko gimnazijos šokių kolektyvas „Allegro“ kartu su vadove Jūrate Juodpusyte, gimnazijos dainininkai ir instrumentinė grupė, gimnazijos dailės ir technologijų mokytojai A. Milėškienė ir R. Milėška, taip pat kitų mokyklų dainininkai, skaitovai ir mažieji „Šokio bangos“ šokėjai kartu su vadove Inga Diržininikiene.

Pasak projekto koordinatoriaus L. Terasiaus, projektas vyko sklandžiai. Vaikai noriai dalyvavo visoje projekto eigoje, atskleidė save ir puikiai įsijautė į jiems paskirtas užduotis ir vaidmenis. Projektą „Vartai“ planuojama pristatyti pakartotinai Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimo proga.