Lietuviško filmo "Nereikalingi žmonės" pristatymui pasaulyje – Savivaldybės parama

Šiandien Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas susitiko su lietuviško filmo „Nereikalingi žmonės” kūrėjais – režisieriumi Mariu Martinsons, aktoriumi Kostu Smoriginu ir Europos kino akademijos nariu bei kino režisieriumi Arūnu Mateliu.

Svečiai su meru ir Savivaldybės atsakingų departamentų vadovais aptarė paramos galimybes filmo „Nereikalingi žmonės” pristatymui užsienio žiūrovams. Šių metų rugsėjį Lietuvos Oskarų atrankos komitetas išrinko šį filmą atstovauti Lietuvai 81-uosiuose JAV kino akademijos apdovanojimuose, sekcijoje „Geriausias filmas užsienio kalba”. Tai pirmasis istorijoje meninis filmas iš Lietuvos, kuris buvo pateiktas užsienio kalbos Oskarų atrankai. Filmas taip pat pateiktas šių metų Auksinių Gaublių atrankai.

Pasak filmo režisieriaus M. Martinsons, filmo pristatymai JAV auditorijose ir festivaliuose vyks iki JAV kino akademijos nominacijų paskelbimo – 2009 metų sausio 22 dienos. Tokiems pristatymams kino kūrėjai negavo Lietuvos vyriausybės paramos.

„Keista, kad, mes skiriame didžiules lėšas užsienio grandams, kviečiamės brangiausius užsienio atlikėjus, o savus pamirštame. Lietuvos kinas, galima sakyti, pateko į aukščiausią lygą – prestižiškiausių apdovanojimų atranką, kur garsins Lietuvos vardą. Privalome į tai atsižvelgti”, – sakė Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas.

Pasak mero, Vilniaus miesto parama lietuviško kino kūrėjams bus siejama su Vilniaus Europos kultūros sostinės misija.

„Vilniaus Europos kultūros sostinės kontekste turėtume daugiau dėmesio skirti lietuviškos kultūros reiškiniams. Dabar, pažvelgus į VEKS programą, susidaro įspūdis, kad kitąmet į Vilnių atvykę užsieniečiai mažai ką ras lietuviško”, – sakė meras.

„Turiu patirties ir žinau, kad tai pats tikriausias kelias garsinti Lietuvos vardą ir kultūrą aukščiausiu lygiu visame pasaulyje ir dar tokiu dėkingu laiku, kai Vilnius taps Europos kultūros sostine, kai Lietuva minės tūkstantmečio jubiliejų”, – kalbėjo prestižinio JAV režisierių gildijos apdovanojimo savininkas režisierius Arūnas Matelis.

Filmas „Nereikalingi žmonės” jau susilaukė pripažinimo ne tik Lietuvoje. Jis 2008 metų birželį vykusiame aukščiausios kategorijos Šanchajaus tarptautiniame kino festivalyje Kinijoje pelnė du prestižinius apdovanojimus – už režisūrą apdovanotas režisierius Maris Martinsons, o geriausios muzikos kategorijoje – dainininkas, aktorius ir kompozitorius Andrius Mamontovas. Tokio lygio apdovanojimus lietuviškas meninis filmas pasaulyje pelnė pirmą kartą.

Gruodžio 4 d. įvyks filmo pristatymas ES filmų festivalyje Europos Parlamente Briuselyje. Jame dalyvaus Europos institucijų atstovai ir žurnalistai. Gruodžio 7 d. peržiūros vyks Los Andžele, o gruodžio 10 d. – Niujorke.

 

Šaltinis: Vilniaus miesto savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius