Susitiko Baltijos valstybių vadovai

Vakar, lapkričio 25 dieną, Estijos sostinėje įvyko tradicinis Lietuvos, Latvijos ir Estijos Respublikos prezidentų Valdo Adamkaus, Valdžio Zatlero ir Tomo Hendriko Ilveso susitikimas. Tokie Baltijos valstybių vadovų susitikimai rengiami kartą per metus.

Prezidentai aptarė valstybių bendradarbiavimą energetikos srityje, Europos Sąjungos ir Rusijos santykius, įvykius Gruzijoje, Europos Rytų kaimynystės politikos įgyvendinimą, finansų krizės poveikį Baltijos šalims.

„Finansų ir ekonominės krizės grėsmė mus ragina dar labiau stiprinti Baltijos valstybių bendradarbiavimą ir neatidėliojant spręsti iškylančias naujas problemas. Todėl privalome kuo greičiau įgyvendinti regionui svarbius energetikos projektus“, – sakė Prezidentas V. Adamkus.

 

Lietuvos vadovas pabrėžė, kad po neseniai įvykusio Baltijos šalių premjerų susitikimo ir jame pasiektų susitarimų, atsirado reali galimybė jau gruodį priimti galutinį sprendimą dėl elektros tilto jungties su Švedija.

„Manau, šiemet mes pagaliau sužinosime, į kurią valstybę bus nutiestas kabelis iš Švedijos. Tikiuosi, kad mums padės Europos komisija ir tinkamai bus įvertintos atliktos studijos bei kiti darbai projektuojant šią jungtį“, – sakė Prezidentas V. Adamkus.

Lietuvos Prezidentas taip pat pažymėjo, kad pagal nustatytus terminus Ignalinos atominėje elektrinėje vyksta pasirengimo darbai, būtini naujos atominės elektrinės statybai.

„Neabejoju, kad, bendradarbiaudama su regiono partneriais, šį svarbų projektą tęs ir naujoji Lietuvos Vyriausybė“, – pabrėžė valstybės vadovas.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai pasikeitė nuomonėmis apie ES ir Rusijos santykius bei įvykius Gruzijoje. Buvo pažymėta, kad Gruzija turi tęsti pradėtas vidaus reformas, o ES šalys savo ruožtu siekti, kad būtų įgyvendinti Rusijos ir Prancūzijos prezidentų susitarimo punktai, kad būtų sudarytos sąlygos stebėtojams atlikti savo misiją.

„Šią krizę turime padėti išspręsti principingai, laikydamiesi priimtų susitarimų ir tarptautinės teisės normų“, – sakė Prezidentas V. Adamkus.

Susitikimo metu Prezidentai sutarė, kad Baltijos šalims ir toliau labai svarbu plėtoti transatlantinį dialogą su naująja JAV administracija.

Vėliau Prezidentas V. Adamkus dalyvavo Lietuvos ambasadoje Estijoje surengtoje Lietuvos vardo tūkstantmečiui skirtos parodos „Lietuva: Kultūra ir istorija“ atidarymo ceremonijoje.

„Ši paroda geriausiai atspindi mūsų tautos laisvės kūrybingumo ir gyvybingumo dvasią. Mūsų šalis sugebėjo išgyventi ilgus okupacijos metus ir atkurti savo laisvą ir nepriklausomą valstybę“, – sakė Lietuvos vadovas.