Mokyklose nemokamai bus dalijami vaisiai ir daržovės

vtv.lt

Siekdama kovoti su nutukimu ir stiprinti vaikų sveikatą, ES numatė programą, pagal kurią mokyklose būtų nemokamai dalinami vaisiai bei daržovės. 

Europarlamentarai pritaria šiam ketinimui ir siūlo padidinti programos biudžetą. Jie taip pat siekia, kad būtų dalinami tik ES išauginti vaisiai bei daržovės. Ataskaitai šiuo klausimu pritarė 586 EP nariai, nepritarė 47, o susilaikė 41. Parlamento nuomonė šiuo klausimu yra patariamoji.

Vaisiai ir daržovės mokyklose pirmiausia bus dalinamos 6-10 metų vaikams. Programa truktų 2009-2010 mokslo metais. Europos Komisija siūlo jai iš ES biudžeto skirti 90 mln. eurų – už tiek galima būtų kiekvienam vaikui duoti vieną vaisių per savaitę. Europarlamentarai siekia padidinti programos biudžetą iki 500 mln. eurų. Dėl šios sumos dar bus deramasi svarstant kitų metų ES biudžetą.

 

ES finansuos tik dalį programos išlaidų. Lietuvoje ir daugumoje kitų naujųjų ES šalių, taip pat dalyje Portugalijos, Ispanijos ir Graikijos ES skirs 75 proc. programos lėšų, o kitur Sąjungoje – 50 proc.

Kiekviena ES šalis bus įpareigota sukurti vaisių ir daržovių dalinimo mokyklose strategiją, pasitarus su visuomenės sveikatos ir švietimo įstaigomis, pramonės įmonėmis ir kitomis suinteresuotomis grupėmis.

Dalis lėšų bus skirta keitimuisi informacija tarp mokyklų ir kitų programos dalyvių. Savo ruožtu šalys galės susieti šią programą su esama vaisių ir daržovių vartojimo skatinimo programa, kurios

EP siekia, kad pagal šią programą mokyklose būtų dalinami tik ES šalyse išauginti vaisiai bei daržovės.

Kad būtų išvengta nereikalingo transportavimo ir aplinkos taršos, pirmenybė turėtų būti teikiama vietos produktams. Jeigu viena ar daugiau ES valstybių neišnaudos viso Bendrijos finansavimo, likusias lėšas turėtų būti galima pervesti kitoms Sąjungos šalims, mano europarlamentarai.

Pagal panašią programą ES šalių mokyklose jau yra dalinamas pienas. 2006-2007 m. 22 ES šalių mokykloms paskirstyta 305 tūkst. tonų pieno, o ES tam skyrė daugiau kaip 50 mln. eurų.