Keičiasi vairuotojų sveikatos tikrinimo reikalavimai

Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu nuo 2009 m. sausio 1 d. keičiasi vairuotojų sveikatos tikrinimo reikalavimai ir tvarka. Pagal sveikatos apsaugos ministro Gedimino Černiausko įsakymą, vairuotojams–mėgėjams sveikatą reikės tikrintis rečiau, o profesionalams – dažniau. Taip pat bus įteisinta daugelyje Europos Sąjungos (ES) šalių naudojama „Vairuotojo garbės deklaracija”.

 

 

 

Daugiau informacijos rasite paspaudę Skaityti daugiau…

Parengtame vairuotojų sveikatos tikrinimo reikalavimų ir tvarkos apraše numatyta vairuotojų sveikatos tikrinimą derinti su vairuotojo pažymėjimo galiojimo laiku (pvz., B kategorijai – kas 10 metų). Norint pagerinti gyvenimo kokybę, naujajame apraše numatoma leisti vairuoti asmenims, kuriems iki šiol nebuvo leidžiama vairuoti dėl medicininių priežasčių. Individualiais atvejais jiems bus numatyti vairavimo apribojimai (pvz., leidžiama vairuoti tik dienos metu, važiuoti be keleivių, važiuoti neviršijant tam tikro nurodyto greičio, ne greitkeliais, be priekabos ir kt.). Taip pat sumažintas medicininių kontraindikacijų, dėl kurių negalima vairuoti transporto priemonių, skaičius ir pobūdis. Vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininei pažymos formai Nr. 083-1/a nebereiks asmens foto nuotraukos.

Taip pat pritaikius gerąją ES šalių praktiką, įteisinama „Vairuotojo garbės deklaracija“ (sveikatos patikrinimo klausimais) apie savo sveikatos būklės vertinimą. Jis suderintas su Lietuvos Valstybės naujuoju archyvu, Valstybine duomenų apsaugos inspekcija, Lietuvos sveikatos informacijos centru.

Pacientas turi būti sąmoningas ir atsakingas bei laiku kreiptis į gydytoją, kai tik pajunta savo sveikatos būklės pablogėjimą. Savo sveikatos ir gyvensenos vertinimas yra vienas iš subjektyvių rodiklių, atspindinčių ne tik biomedicininius, bet ir socialinius bei psichologinius sveikatos aspektus. Tai yra svarbiausias kriterijus vertinant socialinę, psichikos sveikatą, nes šie sutrikimai ne visada ir ne iš karto pasireiškia somatiniais požymiais, atsispindinčiais sergamumo ar mirtingumo statistikoje.

Šaltinis: Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija