Knygynų tinklas „Pegasas“ sekmadieniui rekomenduoja Val Biro knygą „Ezopo pasakėčios“

Gausiai iliustruotą rinktinę „Ezopo pasakėčios“ sudaro net 16 žymiausių ir mėgstamiausių pasakėčių, kurias perpasakojo dailininkas Val Biro.

Šiuos trumpus alegoriškus pasakojimus apie gyvūnus ir žmones mėgsta įvairaus amžiaus skaitytojai. Pasakėčios tėvas Ezopas, manoma, buvo atleistinis Samo salos vergas. Jis gyveno senovės Graikijoje maždaug VI a. pr. Kr. Nedaug kas žinoma apie jo gyvenimą, bet teigiama, kad jis buvo labai išmintingas ir puikus pasakorius, sugebėdavęs išjuokinti klausytojus lig ašarų. Pasakodavęs ne tik savo, bet ir ankstesnių sekėjų sugalvotas istorijas.

 

Kol Ezopas buvo gyvas, jo pasakėčių niekas neužrašė. Tik gerokai vėliau jos buvo sueiliuotos graikų ir romėnų poetų, o dar vėliau perpasakotos žymių naujųjų laikų pasakėčių kūrėjų. Tokie buvo prancūzas Lafontenas, vokietis Kristianas Gelertas, rusai Ivanas Krylovas ir Levas Tolstojus. Ezopo pasakėčias į lietuvių kalbą pirmasis išvertė Jonas Šulcas ir išleido Karaliaučiuje 1706 m. Vėliau jas vertė ar perkūrė L. Rėza, A. Tatarė, V. Kudirka, P. Arminas-Trupinėlis ir kiti rašytojai.

 

Ir šiais laikais Ezopo pasakėčios perpasakojamos ir iliustruojamos įvairiausiais būdais. Jos tebėra labai mėgstamos, ypač vaikų, ir paplitusios visame pasaulyje.

 

{pegasas2}