2011 11 11 – kuo ji ypatinga?

Viduramžių laikais numerologai, na, tie, kurie tiki magiškomis skaičių galiomis – tvirtindavo, kad visi skaičiai turi tiek teigiamų, tiek neigiamų savybių… išskyrus skaičių 11. Pasak 16 amžiaus mokslininko Petruso Bunguso, 11 „neturi jokio ryšio su dieviškais dalykais, nieko, kas pakylėtų aukštyn“. 11, įstrigęs tarp dieviškųjų skaičių 10 ir 12, buvo laikomas gryniausiu blogiu ir simbolizavo nuodėminguosius.

 

Ne išimtis ir šiųmetė lapkričio 11-oji – diena, kai pirmą kartą šį tūkstantmetį susitiks trys vienuoliktukai. Beje, naujas siaubo filmas „11/11/11“ būtent tam ir buvo susuktas – pasinaudoti žmonių prietaringumu ir baimėmis, gaubiančiomis šią datą.

 

Kita vertus, dalis šiuolaikinių numerologų, atvirkščiai, šią datą laiko laiminga – todėl kai kuriose šalyse tądien jau suplanuota nemažai vestuvių. Negana to, skaičių 11 labai mėgsta lošėjai – dažniausiai tie, kurie žaidžia Black Jack‘ą arba Keno.

 

O ką sako psichologai, ar vienuoliktukų kupina data iš tiesų turi mums įtakos? Nieko panašaus: specialistų manymu, tai tėra klasikinis apofenijos pavyzdys – žmogaus polinkis įžvelgti prasmę ar dėsnius atsitiktiniuose sutapimuose. Vieną kartą į galvą šovusi „įžvalga“ dažniausiai tarsi prilimpa: jei sugalvosi, kad, pavyzdžiui, Tave persekioja vienuoliktukai, tai vis dažniau juos imsi pastebėti savo aplinkoje – ir taip dar labiau tapsi tikras, kad skaičius vienuolika „kažką reiškia Tavo gyvenime“.

 

Taigi, nors ir nėra ko baimintis 2011 metų lapkričio 11 dienos, ir džiūgauti tą dieną nėra pagrindo. Religijas tyrinėjantis profesorius Alanas Lenzis, besigilinantis į biblinę numerologiją ir ieškantis skaičių atspindžio natūraliuose žmogaus polinkiuose, sako: „Kognityviniai mokslininkai įrodė, kad žmogaus smegenys yra užprogramuotos ieškoti prasmingų dalykų iš pasaulio patiriamoje juslinėje medžiagoje.“

 

Dažniausiai toks mąstymo pobūdis mums padeda – pavyzdžiui, išskirti svarbią informaciją įprasto triukšmo fone. Bet kartais mes persistengiame ir įžvelgiame prasmę ten, kur jos nėra – pavyzdžiui, matydami danguje debesų suformuotus veidus ar įžvelgdami skaičių dėsningumus. Jei kartą tas prasmes įžvelgsime, „jas netrukus apipinsime savo fantazijomis ir įtvirtinsime“, – aiškina mokslininkas.

 

Taigi, skaičius 2011 11 11 yra absoliučiai niekuo neypatingas, tačiau mūsų smegenys tiesiog negali ignoruoti tokios pasikartojančių skaičių sekos ir, norim mes to ar ne, vis tiek mėgina suteikti jai prasmę.

 

{alfa2}