Lašai į nosį: padeda ar kenkia?

Net pats sveikiausias žmogus nors kartą gyvenime yra kentęs nuo slogos. Ir ką mes dažniausiai tokiu atveju darome? Einame į vaistinę ir perkame lašus nosiai, net nepasikonsultavę su gydytoju.

O ką gi mano jie, gydytojai otorinolaringologai, savo praktikoje dažnai susidurdami su visokiausiomis tokio savarankiško gydymosi lašais pasekmėmis? Kuo tai pavojinga?

 

Dėl slogos atsiradimo kalti kenksmingi mikroorganizmai, kurie pažeidžia nosies gleivinę ir sukelia uždegimą bei dėl jo padidėjusį skysčių išsiskyrimą per ląstelių sieneles. Atsiranda išskyros iš nosies, dėl nosies gleivinėje susikaupusių leukocitų (mūsų apsauginių ląstelių, kovojančių su uždegimu) padidėja jos apimtis. Dėl visų šių pasikeitimų per nosį darosi sunku kvėpuoti.

 

Norėdami nugalėti šiuos nemalonius simptomus, mes naudojame nosies lašus. Perkame preparatus su naftizinu ir į jį panašiomis veikliosiomis medžiagomis, ir pradedame juos naudoti be jokios kontrolės.

 

Kokių pasekmių galime sulaukti? Jei mes įdėmiai perskaitome vaisto anotaciją ir viską darome teisingai, tai jokių nemalonių pasekmių nebus, sloga praeis. Bet lašindami ilgą laiką, be to keletą kartų per parą, galime pakliūti į užburtą ratą: sloga vėl greitai atsiranda arba kvėpuoti per nosį beveik visada būna sunku. Kalbant medicininiais terminais, vystosi chroniškas hipertrofinis arba atrofinis rinitas.

 

Kodėl taip vyksta? Praktiškai visi nosies lašai sutraukia kraujagysles. Kalbant vaizdingai, jie nosies gleivinę veikia, kaip bizūnas, rimbas. Iš pradžių jie sumažina išskyras ir palengvina kvėpavimą per nosį, nes prasiplečia nosies ertmė. Tačiau jei rimbu plaksime pastoviai, bus ir pažeidimų! Štai todėl nosyje „apsigyvena“ chroniškas uždegimas.

 

Ką gi daryti? Kad lašai vis dėlto būtų naudingi, reikia laikytis taisyklių.

 

Naudoti minkšto poveikio lašus, jų dabar vaistinėse yra pakankamai. Tokių lašų anotacijose parašyta, kad juos galima lašinti iki 7 dienų. Niekada nelašinti ilgiau kaip savaitę ir dažniau kaip 3 kartus per dieną! Nelašinti mažiems vaikams! Stengtis nesigydyti savarankiškai, o konsultuotis su gydytoju.

 

O pats geriausias būdas išvengti nemalonių pasekmių – išgydyti slogą dar pirmoje klinikinėje stadijoje. Šios stadijos simptomai tokie: nemalonūs pojūčiai, perštėjimas ir sausumas nosyje, silpnumas, prasta savijauta. Kaip tik pajaučiate tokius požymius, darykite taip: išsimaudykite šiltoje vonioje arba pakaitinkite kojas, išgerkite arbatos su avietėmis arba pieno su medumi, ten galima dar įdėti kepinto svogūno ar česnako, palepinkite gerklę imbierine arbata, arba šaukšteliu medaus su imbieru, susisupkite į šiltą antklodę ir pamiegokite. Ir tada jums nebeteks svarstyti apie lašų naudą ar kenksmingumą, nes jų paprasčiausiai neprireiks.

 

Jei po dažno lašinimo į nosį jūs po kurio laiko pajusite nemalonius simptomus: taps sunkiau kvėpuoti per nosį, o iš nosies vis varvės – kreipkitės į ausų, nosies ir gerklės ligų gydytoją (LOR) – otorinolaringologą. Nes tokie požymiai gali reikšti, kad jums chroniška sloga, kuriai išgydyti gali prireikti net chirurginės pagalbos. Ir dar nepamirškite, kad viskas naudinga tik protingomis dozėmis.

 

Jei jau užsikimšo… Kaip teisingai šnypšti nosį? Nosis saugo mus ne tik dieną, bet ir naktį. Per naktį padžiūvusios gleivės susikaupia užpakalinėje nosies landų dalyse, jas reikia iššnypšti. Vienu kartu iššnypšti abi nosies landas neparanku ir nenaudinga, nes reikia labai stipriai pūsti orą iš apatinių takų į nosį.

 

Tokias užsistovėjusias nosyje ir padžiūvusias gleives galima įvaryti į prienosinius ančius ar ausies klausos vamzdį, tuomet galima susirgti uždegimu – sinusitu ar otitu. Taigi reikia pakaitom iš išorės užspausti (ne stipriai) vieną nosies landą, o per kitą šnypšti. Tinka ir nosies plovimai, kurie ypač praverčia sergant sloga. Tam tinka jūros vandens specialūs aerozolio preparatai, kurie ne tik higienos priemonė, bet ir naudinga nosies gleivinei, nes juose yra daug įvairių mikroelementų. Jais praplovus nosį, geriau gyja ir sloga, nes po to įpurkšti ar įlašinti vaistai geriau veikia – gydo nosies gleivinę, o ne praskiedžia nosies gleives.

 

Geras būdas „prakimšti nosį“ yra pakvėpuoti garais vonioje arba virš puodo su verdančiu vandeniu. Į puodą įpilkite 4 – 6 puodelius vandens, jį užvirinkite, užsidėkite ant galvos rankšluostį, kad garai eitų tinkama kryptimi. Dar geriau bus, jeigu įpilsite 3 lašelius eukalipto aliejaus. Bet garinkite atsargiai, ne ilgiau kaip 10 – 15 minučių.

 

Be to, nosiai išsivalyti padeda kvėpavimo gimnastika. Ji mažina paburkimą ir gerina kraujotaką. Taigi: 4 kartus įtraukiame oro per nosį trumpais įkvėpimais, tuo metu neiškvepiame. O iškvepiame per burną tokiomis pat 4 trumpomis porcijomis, išpūsdami orą iki galo. Kartokite pratimą keletą kartų, kol pajusite efektą.

 

{balsas2}