Lietuvos rinktinė nugalėjo slovėnus

Labai svarbią pergalę kovoje dėl 5-8 vietų Europos čempionate iškovojo Lietuvos krepšininkai, Kaune 80:77 (19:20, 25:13, 19:24, 17:20) paskutinėmis akimirkomis palaužę Slovėnijos rinktinę.

Šis laimėjimas lietuviams garantavo vietą atrankos turnyre į Londono olimpiadą. Atrankoje dalyvaus 3-6 vietas užėmusios Senojo žemyno pirmenybių ekipos.

Dėl simbolinių 5-6 vietų Kęstučio Kemzūros auklėtiniai kovos šeštadienį. Mūsiškių varžovai paaiškės po ketvirtfinalių tarp Graikijos ir Prancūzijos bei Serbijos ir Rusijos.

 

Susitikimą sėkmingiau pradėjo lietuvių varžovai, kurie po keturių Zorano Dragičiaus taškų iš eilės sužaidus šešias minutes įgijo aštuonių taškų persvarą – 14:6. Po Kęstučio Kemzūros paprašytos minutės pertraukėlės lietuviams pavyko sumažinti deficitą (11:14), o prasidėjus priešpaskutinei ketvirčio minutei Šarūnas Jasikevičius dvitaškiu sumažino atsilikimą iki minimumo – 15:16. Per likusį laiką komandos pasikeitė tiksliomis atakomis ir skirtumas nepakito.

 

Antrojo ketvirčio pradžia sėkmingiau susiklostė Lietuvos krepšininkams, kurie iš pradžių įgijo trijų taškų persvarą (23:20), o vėliau po dviejų Manto Kalniečio dvitaškių ją padidino iki keturių taškų – 27:23. Nors varžovams buvo pavykę panaikinti visą deficitą ir net persverti rezultatą (28:27), likus pusketvirtos minutės lietuviai vėl truputį atitrūko – 34:28. Ketvirtį Lietuvos komanda baigė atkarpa 10:5 ir įpusėjus mačui jau turėjo dviženklę persvarą – 44:33.

 

Aktyvios gynybos dėka slovėnams trečiojo kėlinio pradžioje buvo pavykę kiek išmušti Lietuvos rinktinę iš žaidimo ritmo (44:37), tačiau sužaidus keturias minutes Simas Jasaitis pirmuoju lietuvių tolimu metimu sugrąžino dviženklį pranašumą – 49:39. Surengę spurtą 7:0 slovėnai įpusėjus kėliniui sumažino atsilikimą iki trijų taškų (46:49), tačiau Dariaus Songailos tikslių atakų dėka kėlinio pabaigoje lietuviai vėl nutolo – 63:57.

 

Ketvirtąjį kėlinį lietuviai pradėjo tragiškai. Slovėnai pelnė 5 taškus iš eilės ir greitai sumažino deficitą iki minimumo – 62:63. Netrukus M. Smodišas po ilgos pertraukos išvedė Slovėniją į priekį – 64:63. Įpusėjus kėliniui rezultatas buvo lygus – 68:68. Visgi pusiausvyra išsilaikė neilgai. Svečiai atsakė 4 taškais ir vėl kiek atitrūko – 72:68.

 

Lietuvos rinktinei pavyko išlyginti rezultatą (72:72), bet slovėnus į priekį vėl šiek tiek timptelėjo M. Begičius – 72:74. Likus mažiau nei 2 min. vėl buvo lygu – 74:74. K. Kemzūros auklėtiniai galiausiai apsigynė ir turėjo galimybę išsiveržti į priekį. Ją pasinaudojo abi baudas realizavęs Š. Jasikevičius – 76:74. Situaciją gerokai apkartino E. Lorbeko tritaškis – 76:77.

 

Puolime lietuviai nesurezgė rezultatyvios atakos, bet slovėnai mūsų aikštės pusėje prarado kamuolį ir į greitą puolimą nubėgę šeimininkai su M. Kalniečiu priešakyje nubaudė priešininkus tritaške bomba – 79:77. Likus kiek daugiau nei 5 sek. Slovėnijos ataka vėl buvo nesėkminga, o kamuolį gynyboje atkovoję mūsiškiai išprovokavo varžovų pražangą. Tiesa, M. Kalniečio ranka sykį prie baudų metimo linijos sudrebėjo (80:77) ir Lietuva slovėnams paliko 3,3 sek. G. Dragičius sugebėjo išmesti kamuolį iš aikštės kampo, tačiau jis buvo gerokai toli nuo tikslo – lietuviai šventė pergalę.

 

{krepsinis2}