Saugokimės erkių

Ruduo – grybų metas. Daugelis apsiginklavę pintinėmis traukia į miškus. O ten grybautojų laukia kraujo ištroškusios erkės. Ką reikėtų mums apie jas ir jų sukeliamas ligas žinoti?

Įsisiurbusi erkė su seilėmis išskiria medžiagų, kuriose yra analgetikų, priešuždegiminių bei kraujo krešėjimą stabdančių medžiagų, o tai užkerta kelią įdūrimo vietoje prasidėti uždegimui ir slopina skausmą. Dėl analgetikų įkandimo vieta tampa nejautri, nejaučiame ir erkės straubliuko skverbimosi į odą. Todėl gali būti, kad jūs tiesiog nepastebėjote, kai erkė buvo įsisiurbusi, o paskui ji pati iškrito.

 

Gyvūnams įsisiurbia tos pačios erkės kaip ir žmonėms. Kad apsaugotume šunis nuo erkių, rekomenduojama naudoti specialias apsaugines ir profilaktines priemones.

 

Kaip įtarti, kad žmogus užsikrėtė erkiniu encefalitu?

 

Laikas nuo erkės įkandimo iki ligos pradžios trunka dažniausiai 1 – 2 savaites. Praėjus šiam laiko tarpui, pakyla kūno temperatūra, skauda galvą, raumenis – tai nespecifiniai simptomai. Po kelių dienų šie požymiai išnyksta.

 

Maždaug apie savaitę žmogus jaučiasi gerai. Po to vėl pakyla kūno temperatūra, ir atsiranda smegenų ir jų apvalkalų sudirginimo požymiai. Jei ligos eiga sunki, atsiranda pečių lanko ir kaklo raumenų paralyžius. Klinikinė ligos išraiška gali būti labai įvairi – nuo galvos smegenų dangalų uždegimo (serozinio meningito) iki galvos smegenų dangalų, galvos ir nugaros smegenų uždegimo (meningoencefalomielito).

 

Erkiniu encefalitu galima užsikrėsti geriant termiškai neapdorotą ožkos ir karvės pieną. Taip pat jei motina yra užsikrėtusi erkinio encefalito virusu ir maitina krūtimi kūdikį, erkinio encefalito virusas gali būti perduotas kūdikiui per pieną.

 

Laimo ligos požymiai

 

Dažniausias Laimo ligos požymis yra migruojanti eritema – po 1 – 4 savaičių erkės įsisiurbimo vietoje atsiranda paraudimas. Dėmė paprastai didėja. Galimi galvos, raumenų, sąnarių skausmai, karščiavimas, bendras silpnumas. Rečiau pasireiškia nervų sistemos, sąnarių, širdies, kraujagyslių sistemos pažeidimo simptomai. Šių požymių atsiradimas reiškia borelijos bakterijų išplitimą po įkandimo, prieš tai odos bėrimo gali ir nebūti. Vėliau gali atsirasti neurologinių, kardiologinių sutrikimų, vystosi sąnarių uždegimas. Nervų sistemos pakenkimo požymiai gali pasireikšti praėjus savaitei ar net mėnesiui po erkės įkandimo. Kartais praėjus net keleriems metams po užsikrėtimo borelioze įkandimo vietoje gali pakisti odos spalva – ji tampa melsva, panaši į nušalimą. Aplink dėmę gali būti juntamas maudžiantis skausmas ir tirpimas. Atsiradus tokiems ligų požymiams reikėtų kreiptis į gydytoją.

 

Laimo liga užsikrečiama tik įkandus erkei, jokiu kitu būdu užsikrėsti negalima.

 

Per kiek laiko erkė gali užkrėsti kraują? Ar tikslinga skiepyti iš karto po erkės įkandimo?

 

Jei erkė turėjo savo seilių liaukose erkinio encefalito virusą, tai jis patenka į žmogaus organizmą iškart erkės siurbimosi metu. Laimo ligos sukėlėjo bakterija įsikuria erkės žarnyne, todėl tik po maždaug 48 val. ji pateks į žmogaus kraują. Jei erkė buvo suspausta, sukėlėjas galėjo būti mechaniškai išstumtas iš erkės kūnelio į žmogaus kraują ir anksčiau.

 

Pasiskiepyti po erkės įkandimo galima, tačiau reikėtų žinoti, kad nuo šio erkės įkandimo skiepas jau nepadės. Erkinio encefalito inkubacinis periodas gali būti labai trumpas, ir jau nėra laiko susidaryti imuniniam atsakui. Skiepas apsaugos nuo kitų galimai užsikrėtusių erkių įkandimų. Kol kas nėra vakcinos prieš Laimo ligą.

 

Ar atliekami tyrimai, kurie parodo, kad žmogus tikrai užsikrėtęs erkiniu encefalitu, Laimo liga?

 

Erkinio encefalito atveju pirmieji ligos simptomai atsiranda anksčiau nei šią ligą parodo kraujo tyrimas. Ligos diagnostika yra lengva ir patikima. Atsiradus pirmiesiems ligos požymiams, t.y. praėjus inkubaciniam ligos periodui, reikėtų tirti ligonio kraują ar smegenų skystį (jei ligonis punktuojamas). Laimo liga vystosi labai lėtai ir antikūniai prieš Laimo ligos sukėlėją žmogaus organizme atsiranda žymiai vėliau. Tyrimai atliekami tik esant reikalui, nes Laimo ligą galima diagnozuoti atsiradus būdingiems ligos simptomams.

 

Ar erkinis encefalitas pavojinga liga?

 

Mirštamumas yra 0,5 – 1 proc. Maždaug trečdalis žmonių, persirgusių erkiniu encefalitu, nevisiškai pasveiksta. Pasilieka psichoneurologiniai simptomai: negalėjimas susikaupti, miego sutrikimai, padidėjęs jautrumas, elgesio pokyčiai.

 

Telšių visuomenės sveikatos centro informacija

 

{parasas}