Policija aktyvina veiklą užkardant smurtines nusikalstamas veikas kaimo vietovėse ir vienkiemiuose

Pastaruoju metu padaugėjo smurtinių nusikalstamų veikų kaimo vietovėse ir vienkiemiuose, todėl policija siekia ir sieks užtikrinti šių vietovių gyventojų saugumą ir aktyvina veiklą užkardant smurtines nusikalstamas veikas kaimo vietovėse ir vienkiemiuose.

Susitikimuose su seniūnijų, globos ir rūpybos, girininkijų, pašto darbuotojais aptariami informacijos perdavimo policijai būdai, prašoma, kad jie, vykdydami tiesiogines funkcijas, domėtųsi ir nedelsdami informuotų policiją apie pastebėtus, ypač prie vienkiemių, įtartinus asmenis ir transporto priemones.

 

Taip pat numatoma organizuoti susitikimus su degalinių administracijų atstovais bei darbuotojais, kad policija nedelsiant būtų informuojama apie apsilankiusius įtartinus asmenis, ypač tuos, kurie per naktį atvyksta po keletą kartų.

 

Apylinkės inspektoriais lanko ir bylose kaupia informaciją apie prižiūrimoje teritorijoje esančias nuošalesnes sodybas ir vienkiemiuose gyvenančius asmenis, kuri gali būti reikšminga užkardant nusikalstamas veikas ir kitus teisės pažeidimus, asmeniškai šie žmonės informuojami apie būdus, kaip galima pranešti apie įtartinus asmenis ir automobilius, tikrinamos apleistos sodybos, vienkiemiai, gyvenamieji namai ir kiti statiniai, siekiant nustatyti, ar juose negyvena rizikos grupės asmenys.

 

Numatyta organizuoti susitikimus ir su kitų įstaigų, įmonių atstovais, darbuotojais, kurių suteikta informacija padėtų užkardyti smurtines nusikalstamas veikas kaimo vietovėse ir vienkiemiuose.

 

Kadangi vagystės – viena labiausiai žmones neraminančių nusikaltimų rūšių, policija nuolat rūpinasi, kad gyventi mūsų šalyje būtų kuo saugiau, kad kiekvienas tiek miesto, tiek kaimo gyventojas būtų tikras, jog jo užgyventas turtas netaps sukčių, plėšikų grobiu.

 

Mums labai svarbu, kad žmonės pasitikėtų policija, norėtų padėti jai, kartu ir sau patiems. Palaikydami glaudžius ryšius su teisėsaugos institucijomis, artimai bendraudami su kaimynais, patys būdami budrūs, gyventojai išvengia daugelio nusikaltimų, atbaido piktavalius nuo „žygių“.

 

Yra sukurta daugybė apsaugos priemonių ir būdų, tačiau saugoti savo būstą pradėkite nuo paprasčiausių dalykų. Pavyzdžiui, mechaninės apsaugos priemonės (užraktai, žaliuzės, grotos, papildomos daiktų tvirtinimo priemonės ir kt.) pakankamai efektyvios ir padeda turtinių nusikaltimų prevencijai.

 

Atkreiptinas dėmesys į vagystės iš butų, namų planavimo ženklus: skirtingu paros metu nepažįstami asmenys skambina į namų telefoną arba į duris ir ko nors teiraujasi, pavyzdžiui, žmogaus išgalvota pavarde. Taip vagys stebi butą, namą, renka informaciją, kas iš namiškių kokiu laiku būna namuose.

 

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį ir būtinai pranešti policijai, jei prie namų ilgai stovi nepažįstamas automobilis, jis lėtai pravažiuoja, jame sėdintys žmonės įtartinai atrodo, kažko lūkuriuoja. Negerų kėslų gali turėti ir nepažįstami asmenys, kurie vaikšto po laiptinę, skambinėja į daugelį durų arba stoviniuoja prie namų.

 

Geri kaimynai-gyvenimo dovana, kurią dažnai tiesiog pamirštame. Juk tarp kaimynų yra tokių, kurie namie lieka būtent tuo metu, kai Jūs dirbate, kaimynų vaikai mokosi skirtingose pamainose, ir tai vieni, tai kiti nuolat būna namie ar kieme ir, kaip sakoma, viską mato, viską girdi. Tereikia bendrauti, suprasti vieniems kitus, norėti ir stengtis padėti. Tuomet vagims ir plėšikams nebus jokių šansų apsilankyti mūsų namuose nepastebėtiems.

 

Pasaulyje vis populiaresnės Saugios kaimynystės grupės. Saugios kaimynystės pagrindas – stipri bendruomenė, kuri bendrauja, stebi ir seka pasirodžiusius nepažįstamus asmenis, įsirengia stebėjimo kameras. Kaimynai turi vienas kito kontaktus, prieš išvykdami ilgesniam laikui perspėja vieni kitus, paprašo pasaugoti, iš pašto dėžučių išimti korespondenciją. Todėl žmogus, išgirdęs triukšmą už sienos ir žinodamas, kad kaimynas išvykęs, supras, jog vykdoma vagystė, ir paskambins policijai. Mažeikių mieste ant 10-ies namų sienų ir ant 1-o Viekšniuose jau galima išvysti lenteles: „Šiame name veikia saugios kaimynystės grupė“. Šios iškabos nusikaltėliams signalizuoja skubėti iš šios vietos.

 

Namų bendrijų atstovai, kurie norėtų steigti saugios kaimynystės grupę, dėl konsultacijos gali kreiptis į Policijos komisariatą.

 

Blogėjanti ekonominė situacija, augantis nedarbo lygis – tai pagrindinės priežastys, įtakojusios vagysčių skaičiaus didėjimą. Viena iš veiksmingų ir efektyvių priemonių– daiktų žymėjimas, kuris ne tik saugo daiktą nuo vagystės, bet ir vagystės atveju sudaro didesnę galimybę, sugrąžinti jį savininkui.

 

Daiktų žymėjimas yra nemokamas. Juos pasižymėti gali visi pageidaujantieji. Išsami informacija Mažeikių rajono policijos komisariato Prevencijos poskyryje.

 

Prašome gyventojus, pastebėjus laiptinėje nepažįstamus įtartinus žmones, slankiojančius apie butų duris ar netoli namų, nedelsiant skambinti Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Mažeikių rajono policijos komisariato pareigūnams telefono Nr. (8 443) 981 50, 980 80, 112 arba pasitikėjimo tel. Nr. (8 443) 980 84.

 

Mažeikių raj. PK informacija

 

{parasas}