Aliejus kepimui: ką reikėtų žinoti?

Kokybiškas ir teisingai parinktas kepimo aliejus turi įtakos ne tik patiekalo skoniui. Lengvai virškinamas maistas, gera savijauta pavalgius – tai dar keli ne mažiau svarbūs gero aliejaus požymiai. Jei norite išvengti mitybos klaidų, reikėtų įsidėmėti kelias šio kepimo pagrindo vartojimo taisykles.

 

Rafinuotas rapsų, saulėgrąžų ir kukurūzų aliejus mūsų šalyje populiariausias, tačiau maisto produktus galima kepti ir kitų rūšių aliejuose. Pavyzdžiui, įdomesnių skonių išsiilgusiems kulinarams vertėtų žvilgtelėti į žemės riešutų, palmių bei kokoso aliejų pusę. Verta žinoti, kad salotų padažuose puikiai suskambantys šalto spaudimo aliejai į keptuves turėtų būti pilami atsargiai, t. y., tik patikrinus ant etiketės nurodytą vartojimo būdą, kadangi kai kurie jų (pvz., linų, kviečių gemalų, moliūgų, kanapių) kepimui naudoti visai netinkami.

 

Skiriasi skonio stiprumu

 

Atsiranda žmonių, kurie kepamo produkto skonį mėgta pagyvinti alyvuogių aliejumi. Ar tai nėra klaida? Didele nuodėme to nepavadinsi, bet nereiktų pamiršti, kad kaitinimo procesas pražudo nemažai vertingų šio aliejaus medžiagų, todėl virtuvės meistrai jį labiau rekomenduoja naudoti troškinimui, o ne kepimui.

 

Reikia atminti ir tai, kad kepamo patiekalo skonį lemia aliejaus stiprumas. Švelnesnius aliejus virtuvės šefai paprastai linkę derinti su žuvies bei jūros gėrybių produktais, o stipraus skonio aliejus naudoti žvėrienos, paukštienos bei kitų mėsos gaminių kepimui.

 

Tik vienkartiniam naudojimui

 

Kepti maistą jau naudotame aliejuje? To niekuomet nedarytų nė vienas profesionalus virtuvės šefas! Sumanę pakartotinai suvartoti kartą jau kaitintą aliejų, rizikuojate pakenkti virškinimui ar net apsinuodyti, kadangi tokio aliejaus maistinė vertė yra smarkiai kritusi.

 

Ir dar vienas patarimasi – jei čirškindami maistą pastebėjote išsiskiriančius dūmus, negailėdami meskite aliejų lauk. Tai ženklas, kas jis jau pasenęs ir maisto gaminimui nebetinkamas.

 

NUORODA Į STRAIPSNĮ

 

{15min}