Siūloma vaikus iki pusantro metro ūgio vežioti specialiose sėdynėse

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė siūlo Kelių eismo taisyklėse nustatyti, kad žemesnius nei pusantro metro ūgio vaikus būtų privaloma vežioti specialiose sėdynėse tiek jiems sėdint ant priekinės, tiek ant galinės automobilio sėdynės.

E.Žiobienė su tokiu prašymu kreipėsi į Susisiekimo ministeriją.

Šiuo metu pagal Kelių eismo taisykles vežamus ant galinės automobilio sėdynės trejų metų ir vyresnius vaikus leidžiama prisegti saugos diržu, skirtu suaugusiesiems.

 

Specialiose sėdynėse privaloma vežti jaunesnius nei trejų metų vaikus ant galinės automobilio sėdynės, o ant priekinės – jaunesnius nei 12 metų ir žemesnius nei 150 centimetrų ūgio vaikus.

 

Anot E.Žiobienės, saugos diržai yra pritaikyti suaugusiems, todėl vaikams, kurių ūgis mažesnis nei 150 centimetrų, netinkamai naudojami saugos diržai autoįvykio metu gali sukelti rimtus sužalojimus – didelė rizika, kad vaikas patirs stiprius galvos, smegenų, kaklo, vidaus organų ir kitus sunkius sužalojimus.

 

Šie diržai, anot kontrolierės, vaikams sukelia skausmą ir nepatogumą – stipriai remiasi į kaklą, einą per veidą, tad tėvai dažnai vaikams saugos diržų neužsega, taip pažeisdami Kelių eismo taisykles.

 

Saugos diržai gali būti naudojami vaikams tik tuomet, kai peties saugos diržas vaikui eina per krūtinę ir petį ir nesiremia į kaklą ar gerklę, o apatinis diržas eina per vaiko klubus, bet ne per pilvą – tik tuomet, kai vaikas yra apie 150 centimetrų ūgio.

 

„Todėl maksimaliai siekiant apsaugoti vaikus autoįvykių metu, būtina pakeisti Kelių eismo taisykles, kuriose būtų įtvirtintas privalomas specialių sėdynių naudojimas vaikams, kurie yra žemesni nei 150 cm. Šios sėdynės užtikrintų saugų automobilio saugos diržų naudojimą, siekiant išvengti pavojaus vaikų gyvybei“, – teigia E.Žiobienė.

 

{alfa2}