„ORLEN Lietuva“ anksčiau laiko grąžino Vyriausybei likusią 180 mln. JAV dolerių paskolą

Birželio 30 d. „ORLEN Lietuva“ grąžino Lietuvos Respublikos Vyriausybei visą paskolą, suteiktą Mažeikių įmonei pagal 1999 metų spalį sudarytą sutartį tarp Vyriausybės ir „Mažeikių naftos“, kurią tuomet privatizavo JAV bendrovė „Williams International Company“.

„ORLEN Lietuva“ į Vyriausybės sąskaitą pervedė daugiau kaip 181 mln. JAV dolerių, įskaitant palūkanas, taip įvykdydama savo finansinius įsipareigojimus dvejais metais anksčiau nei buvo numatyta sutartyje.

 

„Paskolos grąžinimas yra svarbus žingsnis subalansuojant įmonės finansus, kaip numatyta jos veiklos strategijoje, apimančioje ir tolesnį veiklos efektyvumo didinimą. Per pastaruosius ketvirčius mes reikšmingai pagerinome įmonės finansinius rezultatus ir našumą. Šie ir kiti veiksniai leido mums sutelkti finansines priemones įvykdyti savo įsipareigojimą Lietuvos Vyriausybei anksčiau numatyto laiko“, – sako „ORLEN Lietuva“ generalinis direktorius Ireneusz Fąfara.   

 

Iki 1999 metų  Vyriausybė akcinei bendrovei „Mažeikių naftai“ buvo paskolinusi 177,5 mln. JAV dolerių. Lėšos buvo skirtos Būtingės terminalo statybos finansavimui ir bendrovės apyvartiniam kapitalui papildyti.

 

1999 metais iš LR Vyriausybės papildomai buvo pasiskolinta 111,5 mln. JAV dolerių apyvartinėms lėšoms bei investicijoms. Bendra Vyriausybės paskola „Mažeikių naftai“ sudarė 289 milijonus JAV dolerių.

 

Lenkijos naftos koncernas „PKN ORLEN“ įsiskolinusią bendrovę įsigijo 2006 metais. Naujieji savininkai visiškai pripažino skolą ir paskolos sutartį bei ją įvykdė. Per dvylika metų Vyriausybei buvo sumokėta 267 milijonai JAV dolerių palūkanų.

 

Pagal sutarties sąlygas Mažeikių įmonė mokėjo palūkanas nuo 1999 metų, o paskolą pradėjo grąžinti dalimis 2009 m. Pirmoji 36 mln. JAV dolerių paskolos dalis buvo sumokėta  2009 metų pabaigoje. 2010 metais grąžinta  72 mln. JAV dolerių. Likusios  paskolos dalies grąžinimui „ORLEN Lietuva“ lėšas pasiskolino per savo akcininką, Lenkijos naftos koncerną „PKN ORLEN“.

 

„ORLEN Lietuva“ viešųjų ryšių direktorės informacija

 

{parasas}