Akmeniškis sukaupė Lietuvos heraldikos kolekciją

Akmeniškio Aniceto Lupeikos namuose galima išvysti unikalią Lietuvos heraldikos kolekcija. Mažame kambarėlyje telpa visa Lietuvos istorija.Tai miestų ir miestelių herbai, ženkliukai, knygos, šalies prezidentų portretai.

Kelerius metus užtrukusį kolekcininko darbą kol kas matė nedaugelis, tačiau ateityje jis norėtų surengti ne vieną parodą.

 

Anicetas Lupeika kolekciją pradėjo rinkti išėjęs į pensiją. Prieš tai jis daugiau kaip 40 metų buvo politikas – dirbo Akmenės rajono tarybos nariu, vėliau tris kadencijas darbavosi kaip meras.

 

Todėl ir sugalvojo kaupti būtent šalies regionų, savivaldybių, seniūnijų, miestelių atributus.

 

„Parašiau apie 4 tūkstančius elektroninių laiškų, kreipiausi į merus, apskričių viršininkus, miestų ir miestelių seniūnus. Teko rašyti ir po keletą kartų, kad gaučiau tai, ką jie turi tokio, kuo reklamuoja savivaldybę, vietovę“, – pasakoja kolekcininkas.

 

Darbas truko ketverius metus ir šiemet jis, anot A. Lupeikos, galima sakyti, jau baigtas. Šiuo metu pilniausia yra herbų kolekcija.

 

Joje visi Lietuvos heraldikos komisijos patvirtinti valstybės, prezidento, jau panaikintų apskričių, šalies regionų, miestelių, seniūnijų herbai – net 294 simboliai ir kiekvienas vis kitoks.

 

Iš viso kolekcijoje apie 2 tūkstančiai eksponatų. Ir ne tik herbai, bet ir rašytinė medžiaga apie muziejus, parkus, rezervatus, piliakalnius, vandens telkinius. Yra net prezidentų galerija, kurioje 7 Lietuvos vadovų portretai.

 

Tad A. Lupeika sako galintis nesidrovėdamas teigti, jog čia visa Lietuvos istorija. Tiesa, kol kas ją matė gana mažai žmonių.

 

„Galvosiu, kaip čia toliau bus. Kol kas yra tik dėl manęs. Gal dovanosiu Akmenės muziejui, kad būtų išlikimas, nes viskas keičiasi“, – svarsto A. Lupeika.

 

{balsas2}