Netradicinis kiaušinių puošimo būdas (foto)

Artėja Velykos. Visi suka galvas kaip gražiau papuošti šventinį stalą, kaip įdomiau ir originaliau nudažyti, numarginti kiaušinius. Vieni naudoja specialius dažus, kiti svogūnų lukštus, treti vašku piešia. Tik ne daug kas Lietuvoje graviruoja kiaušinių lukštą. Mūsų herojus Marius sutiko papasakoti apie šį kiaušinių puošimo meną.

Graviravimui vyras naudoja įrankius, kuriuos perka elektros prekių, medicinos reikmenų parduotuvėse, taip pat jų yra padovanojusi jo pažįstama odontologė. „Jos darbui nebetinkami, nudilę, o man kaip tik švelnesnių ir reikia. Mano turimame komplekte yra ir antgalių, skirtų stiklo bei medžio darbams, bet jų kol kas nenaudojau“ – sako Marius.

 

Jis teigia, kad užsienyje žmonės, galintys skirti daugiau lėšų technikai įsigyti, naudoja profesionalią odontologų įrangą, kai kurie darbą pasilengvina nusipirkdami stakles, kur įtvirtina kiaušinį bei pieštuką, kuriuo idealiai lygiai pasižymi būsimų ornamentų linijas.

 

„Kaina, aišku, sąlygoja geresnę darbo kokybę ir galimybes padaryti gražesnius, tikslesnius darbus. Taip pat kaip ir darbo medžiagos. Profesionalai naudoja dažniausiai stručio kiaušinius, kurių lukštas labai stiprus, didelis plotas ištisiems paveikslams. Deja, Lietuvoje jie labai brangūs, tad tenka pasitenkinti vištos kiaušinių lukštais“ – sako Marius.

 

Ne visi kiaušinių lukštai tinka darbui, reikia pažiūrėti, kad paviršius būtų kuo lygesnis. Dažniausiai atidžiau apžiūrėjus matosi ir plonesnio lukšto „dėmės“.

 

Prieš pradedant dažyti, graviruoti, pirmiausia reikia, kad kiaušinis būtų tuščias. „Viename gale pragręžiu vos matomą skylutę (ploniausiu turimu antgaliu), kitoje pusėje – šiek tiek didesnę, 4-5 milimetrų skersmens, pro kurią išpučiu visą turinį. Plona vandens srovele pripildau pusę kiaušinio, praskalauju – taip išsipučia dar viena plona, nereikalinga vidinė prie lukšto prikibusi plėvelė. Kiaušinio nebūtina džiovinti, jei jis nebus purškiamas dažais. Jei darbas vyksta su kiaušiniu, kurį dažysime, jį reikia nuplauti su indų plovikliu: lukšto paviršiuje būna riebalų, dėl kurių gali netolygiai pasidengti dažai“ – teigia Marius.

 

Vyras pabandymui nusipirko purškiamų automobilinių dažų, kurie puikiai tiko. Nupurkštas dažais kiaušinis džiovinamas apie dvi paras.

 

„Kadangi pats gražiai piešti nemoku, paveiksliukus darbui randu internete. Sumažinu iki reikiamo dydžio: maksimalus „darbinis plotas“ – apie 12×5 cm. Atsispausdinu ant popieriaus, „saulute“ įkerpu keletą linijų, kad plokščią paveiksliuką su kuo mažesnėmis piešinio paklaidomis ir iškraipymais priklijuočiau prie kiaušinio paviršiaus“ – pasakoja kiaušinių graviravimo mėgėjas.

 

Klijų reikia kuo paprastesnių, gali būti prastesnės kokybės, nes tokie klijai ant kiaušinio lukšto nepalieka pėdsakų, nugrandyti popierių galima ganėtinai lengvai.

 

„Jų reikia tepti daugokai – tada priklijuotą popierių galima patempti, patvarkyti (ornamentų fragmentų sujungimui, piešinio paklaidų sumažinimui). Priklijavęs paveiksliuką palaukiu kelias minutes, kol klijai šiek tiek apdžius (per mažai apdžiuvus klijams jie kartu su popieriaus dulkėmis apsivelia ant gražto antgalio, o visiškai pridžiuvus sunku nulupti). Tada graviruodamas ant lukšto pasižymiu piešinio pagrindines linijas. Po to peiliuku nugrandau popierių“ – sako Marius.

 

Peiliukas turi būti neaštrus, kad nesusibraižytų kiaušinio paviršius. Labai aštrius ir įvairių formų skalpelius, peilius japonai naudoja stručio kiaušinių skaptavimui, dekoravimui.

 

Nenaudojant kiauro rašto, galima graviruoti ir virtus kiaušinius.

 

Nuvalius popierių, prasideda darbas: profesionalai sugeba padaryti nuotraukos kokybės nublankstančius šešėlius, tai priklauso ir nuo naudojamos aparatūros, ir nuo vienam kiaušiniui skiriamo laiko bei kantrybės.

 

„Man kol kas pavyksta iš tamsesnio lukšto išgauti 3 – 4 spalvas, naudojant pačius švelniausius antgalius“ – teigia vyras.

 

„Sunku pabaigtus darbus gražiai nufotografuoti: jau esu padaręs keletą gana sudėtingų darbų, kurių piešinys apima apie 2/3 kiaušinio paviršiaus ploto, todėl gražiausiai atrodytų filmuotoje medžiagoje“.

 

Straipsnio herojus aktyviai ieško bendraminčių. Tikimės, kad greit jų atsiras. Gal net Mažeikių rajone. O dabar kviečiame pasigrožėti Mariaus darbais.

 

{galerija/}2011-04-22_egg{/galerija}

 

 

{parasas}