Mažeikių policija perspėja

Atkreipiame gyventojų dėmesį, jog nuo š. m. balandžio 5 iki gegužės 9 dienos šalyje vykdomas antrasis gyventojų surašymo etapas. Asmenis, kurie nepasinaudojo galimybe elektroniniu būdu pateikti duomenis apie būstą bei jo gyventojus, ar pateikė klaidingus duomenis, šiomis dienomis lankys surašinėtojai ir paprašys gyventojų atsakyti į surašymo lapo klausimus.

Surašymo darbuotojai turės darbo pažymėjimą ir specialų surašinėtojo portfelį.

 

Siekdami apsaugoti gyventojus nuo apgavysčių, kai prisistatę surašinėtojais, nieko su tuo bendro neturintys asmenys, gali apsilankyti pas gyventojus, paskambinti ir apgaulės būdu išvilioti pinigus, kitokias vertybes ar įvykdyti kitas nusikalstamas veikas, pateikiame Statistikos departamento paruoštą atmintinę gyventojams dėl 2011 metų gyventojų surašymo:

 

Gyventojus surašinėtojai lankys darbo dienomis ne vėliau kaip iki 21 val., savaitgaliais – iki 20 val. Kitu laiku ir per šv. Velykas (balandžio 24–25 d.) surašinėtojai gyventojų nelankys.

 

Surašinėtojas privalo parodyti darbo pažymėjimą.

 

Surašinėtojo darbo pažymėjimas turi būti patvirtintas teritorinės statistikos valdybos antspaudu ir su oranžine ryškios spalvos juostele (ne skarele ar šalikėliu), ant kurios yra surašymo ženklas ir baltos spalvos užrašas „Surašymas 2011“.

 

Surašinėtojas turi tamsiai žalią arba pilkšvą (su žalsvais šonais) portfelį su užklijuotu surašymo ženklu.

 

Surašinėtojas neskambina gyventojams, neprašo surašymo lapo klausimų atsakyti telefonu.

 

Surašinėtojas neklausia apie banko sąskaitas, santaupas, pinigus, neprašo banko sąskaitų numerių ar slaptažodžių, neprašo jokių pinigų už ką nors susimokėti ar aukoti, nereklamuoja ir neparduoda jokių paslaugų ar prekių.

 

Surašymo lape yra tik klausimas apie pragyvenimo šaltinį, kuriame pasirenkamas vienas ar keli atsakymai iš pateiktų variantų (darbo užmokestis, pensija, pašalpa ir pan.).

 

Kilus abejonių dėl surašinėtojo tapatybės vertėtų paklausti surašinėtojo pavardės ir pasitikslinti ją paskambinus darbo dienomis nemokamu tel. 8 800 01 418 (nuo 8 iki 17 val.) ir tel. (8 5) 236 4618 (nuo 17 iki 21 val.).

 

Daugiau informacijos rasite www.stat.gov.lt.

 

Tarp daugybės naudojamų mulkinimo scenarijų šiuo metu populiariausia apsimesti įvairių tarnybų darbuotojais, siūlyti labdarą arba vilioti pinigus telefonu, pranešus apie neva į nelaimę patekusį artimą žmogų.

 

Policija perspėja gyventojus būti itin dėmesingiems, nes pastaruoju metu vėl suaktyvėjo „telefoniniai ir internetiniai sukčiai“. Būtina žinoti, kad sukčiai tampa vis atsargesni, gudresni ir nuolat tobulina žmonių apgaudinėjimo taktiką.

 

Atkreipiame dėmesį, kad policijos pareigūnai neprašys pinigų, o pas gyventoją atvykęs pareigūnas būtinai prisistatys ir pateiks tarnybinį pažymėjimą.

 

Visais atvejais skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112.

 

 

Mažeikių rajono policijos komisariato informacija

 

{parasas}