Rytoj prasideda antrasis gyventojų surašymo etapas

Statistikos departamentas praneša, kad rytoj, balandžio 5 d., prasideda antrasis 2011 m. visuotinio gyventojų ir būstų surašymo etapas – gyventojų apklausa.

Elektroniniu būdu susirašė ar buvo surašyta 1 mln. 39 tūkst. gyventojų ir 403 tūkst. būstų. Todėl dabar surašinėtojai lankys tuos būstus, kurių gyventojai e. surašyme nedalyvavo ar pateikė ne visus reikalingus duomenis, pvz., surašė ne visus būsto gyventojus ar neteisingai nurodė ryšius tarp jų.

 

Gyvenamosiose vietovėse, kurių adresas nepilnas, pvz., be gatvės ar namo numerio, surašinėtojai taip pat užeis pasiteirauti, ar būsto gyventojai dalyvavo e. surašyme ir ar jų nereikia surašyti.

 

Įdarbinti 5899 surašinėtojai, beveik kas antras jų – buvęs bedarbis. Pasitelkiant surašymo darbuotojus, pirmenybė buvo teikiama teritorinėse darbo biržose įsiregistravusiems asmenims. Norintieji dirbti surašinėtojais po dviejų dienų intensyvių mokymų laikė testą, gerai jį išlaikiusieji buvo priimti dirbti. Surašymo darbuotojais dirbs gyventojai iš tų pačių gyvenamųjų vietovių, todėl ypač kaimo gyventojai surašinėtojus turėtų pažinoti.

 

Surašinėtojas prieš užeidamas apklausti gyventojo privalo parodyti darbuotojo pažymėjimą, patvirtintą teritorinės statistikos valdybos antspaudu ir prisegtą prie oranžinės spalvos juostelės su baltos spalvos užrašu „Surašymas 2011“. Surašinėtojas turi tamsiai žalią arba pilkšvą (su žalsvais šonais) portfelį su užklijuotu surašymo ženklu.

 

Vidutiniškai vieno būsto gyventojų apklausa truks apie 10–15 min. Surašinėtojas, pildydamas surašymo lapą, kiekvieno asmens klaus vardo, pavardės, asmens kodo, paprašys nurodyti gimimo vietą, santuokinę padėtį, išsilavinimą, gimtąją kalbą, kitas mokamas kalbas, pragyvenimo šaltinius, užimtumo statusą ar darbovietę ir jos pagrindinę veiklą.

 

Siekiant turėti išsamią gyventojų migracijos statistiką, bus užduodami keli klausimai: kur asmuo gyveno metai iki surašymo – toje pačioje ar kitoje gyvenamoje vietovėje (mieste ar kaime) ar užsienyje, ar kada nors gyveno užsienyje ilgiau nei metus ir pan. Taip pat bus prašoma nurodyti tautybę bei priskirti save kuriai nors religinei bendruomenei, tačiau į šiuos du klausimus gyventojas gali ir neatsakyti.

 

Gyventojų surašymas – vienintelis išsamios ir tikslios statistikos apie šeimas ir namų ūkius šaltinis, todėl bus prašoma nurodyti ryšius su kitais namų ūkio nariais. Bus prašomai pateikti duomenis apie būstą: būsto tipą (ar gyvenama vieno buto name, ar daugiabučiame name ir pan.), kokia nuosavybė (privati, valstybės, savivaldybės ir kt.), naudingasis plotas, koks vandens tiekimas ir nuotekų tvarkymas, pagrindinis šildymo būdas.

 

Statistikos departamentas perspėja gyventojus būti budrius ir kilus abejonėms dėl surašinėtojo tapatybės konsultuotis darbo dienomis nemokamu tel. 8 800 01 418 (8–17 val.) ir (8 5) 236 4618 (17–21 val.). Šiuo telefonu galima kreiptis ir kitais gyventojų ir būstų surašymo klausimais.

 

Nuo balandžio 5 d. užpildyti surašymo lapą bus galima ir darbo dienomis nuo 8 iki 17 val. atvykus į surašymo skyrius ar Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio teritorinėse statistikos valdybose.

 

{parasas}