Lietuvos rinkoje – auganti išmaniųjų įrenginių pasiūla

Informacija ir pramogos, keliaujančios kartu su žmogumi. Šiandien tokia realybė nestebina, nes skaitmeninė karta mobiliajame telefone gali rasti viską: nuo orų prognozės, teatrų bei kino filmų tvarkaraščių iki intriguojančių žaidimų.
Pildydami išmaniųjų telefonų galimybių bagažą, nesnaudžia ir lietuviai. 2009-aisiais grupė mūsų tautiečių, dabar jau žinoma „UD7 Studios“ vardu, susibūrė į įmonę ir pradėjo gaminti programas  „Apple“ gaminamiems „iPhone“, „iPad“ ir „iPod“ įrenginiams. Dabar šios kompanijos kurtų programų „Apple“ kataloge galima surasti beveik dvi dešimtis.

 

„UD7 Studios“ vadovas Rolandas Razma drąsiai žvalgosi pirmyn – užsienio rinkoje lietuvio kurtas vadinamąsias aplikacijas jau atsisiuntė milijonai vartotojų. „Smagu, kad mūsų kurti produktai dažnai karaliauja Lietuvos aplikacijų topų viršūnėse. Jungtinėse Valstijose buvome patekę į TOP 25-uką. O socialinių programėlių kategorijoje nusileidome tik „Facebook“. Tokiai mažai įmonei – tai nemažas pasiekimas“, – pastebi R. Razma. Britai taip pat įvertino lietuvių sumanumą – Jungtinėje Karalystėje „UD7 Studios“ kurtas produktas pateko į TOP 1 ir savo pozicijos neužleido ilgiau nei savaitę.

 

Vilniečiai kuria ne tik užsakomuosius projektus. Jų profesiniuose aplankuose mirga nemažai originalių produktų, kurie puikiai įsitvirtino rinkoje. „Šiandien jau turime 16 programėlių. Vieną populiariausią išskirti sunku.  Žmonės bando įvairias mūsų kurtas programas“, – sako „iPhone“ ir „iPad“ vartotojams ne vieną naudingą įrankį pasiūlęs specialistas.

 

Pavyzdžiui, „iPhone“ skirtas gidas „Teatrai“ – informacinio ir pramoginio pobūdžio aplikacija apie teatrą ir klasikinę muziką. Tai patikimas patarėjas renkantis spektaklius ir klasikinės muzikos koncertus. Kur vykstą naujausios operos premjera? Kokie spektakliai rodomi šį savaitgalį? R. Razmos komandos kurta programa leidžia ne tik gauti išsamius repertuarus, bet ir sužinoti daugiau apie teatro bei muzikos kūrėjus. „Puiku, gražu, paprasta ir aišku“, – programėlės naudingumu jau spėjo įsitikinti ne vienas jos vartotojas.

 

Panašius skaitytojų komentarus gali aptikti ir savaitraščio „Veidas“ gerbėjai. „UD7 Studios“ pastangomis spalvingas ir informatyvus žurnalas kelių paspaudimų dėka atsidurs kiekvieno „iPad“ ar „iPhone“ ekrano užsklandoje.

 

Žurnalo „Valstybė“ skaitytojai taip pat gali trinti rankomis – virtuali „iPad“ versija visada po ranka. Kam įdomu politika, kultūros ir ekonomikos naujienos – atsiversti žurnalo “Valstybė’ puslapius galima bet kurioje miesto vietoje. Spustelėjus užsakymo klavišą, „iPad“ variantas ekrane atsidurs po kelių akimirkų.
Kino gerbėjai neturėtų vargti, naršydami naujausių filmų anonsų ar premjeros datos. Programa su išsamiu repertuaru taip pat gali tapti paslaugiu vedliu.

 

„UD7 Studios“ kurtų programų lentynoje ir daugiau sėkmingų produktų: pavyzdžiui, patogi parkavimo programa „Omnitel“ klientams. Ji leidžia neigaištant laiko smulkių monetų paieškoms kišenėse, už automobilio stovėjimą susimokėti telefonu. Beje, ši virtuali užmokesčio paslauga (kaip, beje, ir „Teatrų“ gidas) buvo paminėti ir „Login 2011“ konferencijoje – kaip patogumo bei paprastumo pavyzdys.

 

Akivaizdu – lietuvių galvose verda šimtai idėjų. O kaip atspėti, kas šiandien gali būti aktualu, populiaru, įdomu ir naudinga? „Visada stengiamės daryti tokį produktą, kurį naudotume patys“, – įsitikinęs R. Razma. Gal todėl įvairių pramogų bei programų kūrėjai ilgai nelaužo galvų, koks produktas „AppStore“ bus populiariausias. „Mėgstame diskutuoti apie tai, kas mums aktualu – taip pamažu gimsta naujos programėlės. Dažnai viskas vyksta juoko forma, o paskui netikėtai išsirutulioja naujas kūrinys „iPhone“ ar „iPad“ katalogui“, – sako IT žinovas.

 

R. Razma iki šiol negali apibrėžti permainingo kūrybos proceso ir išskirti konkrečios sėkmės formulės. „Tarkim, mes investuojame papildomą dieną, iš pirmo žvilgsnio, visai nereikšmingai mygtuko animacijai kurti. Visada stengiames kruopščiai sutvarkyti visas funkcijas taip, kad vartotojui programėlė būtų ne tik naudinga bet ir maloni naudotis“.

 

 

{diena2}