Kalėdų seniai vėl šturmuos Vilniaus gatves

35-asis tradicinis Kalėdinis bėgimas Vilniuje šių metų gruodžio 25 dieną bus paskutinis, kurį rengia sostinės „Žalgirio“ stadiono direktorius Jonas Grigas. Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje jis oficialiai visas teises į šio seniausio sostinės sporto renginio organizavimą perdavė į Všį „Vilniaus maratonas“ direktoriaus Evaldo Martinkos rankas.


Perima „Vilniaus maratonas“

„Pasenau, o šis bėgimas subrendo“, – kalbėjo praeityje garsus Lietuvos bėgikas, daugkartinis Lietuvos čempionas, SSRS čempionatų prizininkas ir ilgametis anksčiau Naujamečio, o dabar – Kalėdinio bėgimo organizatorius.

„Baiminamasi, kad „Žalgirio“ stadioną nugriaus ir nebeliks šio bėgimo, bet galiu patikinti, kad to nebus. Kalėdinis bėgimas tikrai vyks“, – tikino J. Grigas.

Ir mėgėjams, ir profesionalams skirtas Kalėdinis bėgimas nuo kitų metų bus reklamuojamas kartu su Vilniaus maratonu ir turėtų pasiekti tolimiausias užsienio šalis. „Mums bus garbė organizuoti tokį bėgimą, – sakė E. Martinka. –  Joną tikrai paimsime į organizacinį komitetą ir išnaudosime jo didelę patirtį.“

Anot jo, patį bėgimą bus mėginama perkelti į miesto centrą, kad daugybė bėgančių Kalėdų seneliais persirengusių žmonių pritrauktų dar daugiau entuziastų. Nuo kitų metų Kalėdinis bėgimas (2011 metų gruodžio 26 dieną) Vilniaus gatvėmis įtrauktas į Tarptautinių bėgimų sąrašą.

Kalėdų seniai mokesčio nemoka

„Tai – metų vinis. Garbės reikalas įveikti šią bėgimo trasą. Anksčiau ji buvo sudėtingesnė, dabar – paprastesnė, tačiau svarbiausia yra ne lenktynės, o malonumas“, – tikino ilgametė šio bėgimo dalyvė, Vilniaus miesto tarybos narė Birutė Galinienė.

Šių metų bėgimo organizatoriai tvirtino, kad dėl prognozuojamų sudėtingų oro sąlygų tikisi sulaukti mažiau dalyvių nei pernai – apie 500. Bėgikai galės pasirinkti dvi skirtingo ilgio trasas – 12 km ir 5 km. Starto šūvį paleis Vilniaus miesto meras Raimundas Alekna.

„Turime iš simbolinį startinį mokestį. Anksčiau jis buvo 1 rublis ir 3 rubliai, o dabar – 2 litai (vaikams, senjorams) ir 5 litai (dirbantiesiems). Visi pasiekę finišą gaus atminimo medalius, o nugalėtojai – taures“, – pasakojo R. Grigas. Jis taip pat pastebėjo, kad Kalėdų seniais persirengę dalyviai nuo mokesčio atleidžiami.

Veteranas negali sustoti

Šiame bėgime, kaip ir kasmet, ruošiasi startuoti ir vienas ypatingas dalyvis. Kūno kultūros mokytojas Vytautas Stanevičius yra vienintelis sportininkas, nepraleidęs nei vieno Naujametinio bėgimo.

„Kai pirmą kartą dalyvavau bėgime, tuo metu dar aktyviai sportavau. Man ir draugams tai buvo kaip treniruotė, bet, aišku, pagavus azartui ir pasivaržydavome. Dabar bėgu savo malonumui ir su niekuo nelenktyniauju. Man bėgimas yra malonumas, smagu varžybose susitikti senus draugus, su jais pabendrauti“, – pasakojo bėgikas.

Vyriškis jau daugiau nei dešimt metų aktyviai nebesportuoja, tačiau įdirbio užtenka, kad įveiktų tradicinę, 12 kilometrų ilgio trasą. V.Stanevičius suskaičiavo, kad sudėjęs visus per sportininko karjerą įveiktus kilometrus, jis jau būtų du kartus apibėgęs Žemės rutulį.

„Kodėl tiek metų dalyvauju Naujametiniame bėgime? Matyt čia galioja ta taisyklė, kad kartą pabandęs, negali sustoti. Dabar atsirado ir sportinis azartas kuris ilgiau išsilaikys: aš ar Naujametinis bėgimas“, – juokavo bėgikas veteranas.

FAKTAI

Naujametinis bėgimas, kaip ir kasmet, prasidės „Žalgirio“ stadione. Toliau distancija drieksis Rinktinės, Šeimyniškių, Žirmūnų, Verkių gatvėmis iki Neries upės, po to pakrante po Valakampių, Šilo, Žirmūnų tiltais, Žvejų, Olimpiečių, Rinktinės gatvėmis bėgikai grįš atgal į stadioną.

2009 metais tradicinį Kalėdinį bėgimą (12 km) laimėjo Vilniaus orientacininkai Tomas Matijočius (36 min. 51 sek.) ir Rasa Ptašekaitė (47 min. 58 sek.). Jauniausias bėgimo dalyvis – trejų metų Tadas Gerulskis, bėgęs su mama, o vyriausias – 87 metų veteranas Vladas Levickas.

Pirmasis Naujametinis bėgimas vyko 1969 metais, jame dalyvavo 77 bėgikai. Vienas šalčiausių bėgimų vyko 1979 metais. Tuomet spaudžiant daugiau nei 30 laipsnių šalčiui daugelis nušalo nosis ir ausis. Daugiausiai dalyvių bėgimas sulaukė 1985-1988 metais. Tuomet jų skaičiaus vidurkis buvo apie 2000.

 

 

{balsas2}