Vyriausybė pritarė Kūčių „išlaisvinimui“, siūlo dirbti gegužės 1-ąją

Vyriausybė pritarė iniciatyvai gruodžio 24 dieną – Kūčias – paskelbti laisvadieniu, tačiau siūlo iš švenčių sąrašo išbraukti gegužės 1-ąją.

Pasak premjero Andriaus Kubiliaus, nuo Seimo priklausys, ar jis paskubės dar iki šių metų Kūčių pataisyti įstatymą, skelbdamas šią dieną šventine.

Priklausys nuo Seimo ir Prezidentės

 

„Neprieštaravome tam, kad būtų Seime priimta pataisa Kūčias paskelbti švente. Tačiau lygiai taip pat keliame sąlygą, kad būtų mažinama kitų švenčių. Pritariame tam, kad būtų atsisakyta gegužės 1 dienos“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė premjeras.

Paklaustas, kodėl siūloma Tarptautinę darbo šventę – gegužės 1-ąją – išbraukti iš laisvadienių sąrašo, A.Kubilius sakė: „Tai yra labiau psichologinis negu dalykinis apsisprendimas. Manome, kad tos šventės, kurios gimusios nepriklausomoje Lietuvoje, turi teisę išlikti labiau negu tos, kurias paveldėjome iš ankstesnių, sovietinių laikų“.

Vyriausybės vadovas negalėjo pasakyti, ar bus suspėta jau iki šių metų gruodžio 24-ąją paskelbti šventine diena. „Tai priklausys nuo Seimo“, – kalbėjo jis.

Taip pat ir nuo Prezidentės Dalios Grybauskaitės, kuri turės suspėti iki gruodžio 24-osios pasirašyti ir oficialiai paskelbti Seimo priimtą įstatymą, jeigu dauguma parlamentarų suskubs balsuoti už jį jau artimiausiomis dienomis.

Gali svarstyti jau šią savaitę

Darbo kodekso papildymo projektą, kuriame Kūčios siūlomos skelbti nedarbo diena, šių metų spalio viduryje Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo opozicinės Socialdemokratų partijos frakcijos nariai Edvardas Žakaris, Jonas Juozapaitis, Edmundas Jonyla, Bronius Pauža ir Mindaugas Bastys.

Seimo valdyba paprašė Vyriausybės išvados, ar ji pritaria tokiam pasiūlymui, nes jis susijęs su valstybės finansais. Skaičiuojama, kad dėl kiekvienos šventinės dienos Lietuvos biudžetas negauna po 80-100 milijonų litų pajamų.

Parlamente jau yra įregistruotas pasiūlymas Kūčias laisvadieniu paskelbti išbraukiant iš jų sąrašo gegužės 1-ąją.

Gali būti, kad Darbo kodekso pataisos dėl Kūčių paskelbimo šventine diena bus svarstomos Seime jau šią savaitę.

Seimo vadovė – už

Seimo pirmininkė Irena Degutienė teigia pritarianti siūlymams Kūčias paskelbti nedarbo diena. „Kadangi pati esu moteris, visiškai pritariu, kad Kūčios būtų nedarbo diena, todėl, kad ypač tiems, kurie yra tikintys ir švenčia Kalėdas, Kūčių vakaras yra vienas iš tokių reikšmingiausių metų vakarų, kai šeima susėda prie bendro stalo“, – sakė I.Degutienė.

Pasak parlamento vadovės, sprendimas dirbti ar nedirbti Kūčių dieną turėtų būti paliktas ne darbdavio ir darbuotojo susitarimui, o reglamentuotas įstatymu, kaip tai buvo padaręs tuometis Seimas 1924-aisiais.

„Kūčių paskelbimas nedarbo diena būtų ir savotiškas grįžimas prie mūsų senos istorijos išlaikant visas tradicijas. Manau, kad Lietuvoje gal 90 procentų pritartų tokiam įstatymui. Aš tikrai būsiu ta, kuri balsuos už šį įstatymą ir, jeigu pavyks mums iki šitų Kūčių tai padaryti, tai tikrai bus tam tikras šviesulys, jog Kūčių dieną turėsime laisvą“, – komentavo Seimo pirmininkė.

I.Degutienė sakė, kad tokiu atveju už Kūčių dieną būtų galima atidirbti kitą dieną.

Turime 14 šventinių dienų

Lietuvoje šiuo metu šventinėmis yra paskelbtos 14 dienų per metus.

Tai sausio 1-oji – Naujųjų metų diena, vasario 16-oji – Lietuvos valstybės atkūrimo diena, kovo 11-oji – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena, sekmadienis ir pirmadienis pagal krikščionių Velykų (pagal vakarietiškąją tradiciją) dienos, taip pat gegužės 1-oji – Tarptautinė darbo šventė, pirmasis gegužės sekmadienis – Motinos diena, pirmasis birželio sekmadienis – Tėvo diena, birželio 24-oji – Rasos ir Joninių diena, liepos 6-oji – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) diena, rugpjūčio 15-oji – Žolinė (Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų diena), lapkričio 1-oji – Visų Šventųjų diena bei gruodžio 25-oji ir 26-oji – Kalėdų dienos.

 

{diena2}