Dviejų darbo dienų savaitė Seimo nariams jau per ilga

Seime kilo mintis, kad parlamentarai per daug dirba. Jie privalo net dukart per savaitę rinktis į plenarinius posėdžius. Tačiau tai ištaisoma. Jau registruotas projektas, kad balsavimai dėl teisės aktų projektų vyktų tik ketvirtadieniais. Ir tik rytais. Kitu laiku Seime būtų galima nesirodyti.

 

Antradienis – ne darbadienis

 

Tokį Seimo statuto pataisos projektą registravo parlamentaras Vidmantas Žiemelis. Pasak jo, šiuo metu statutas numato, kad įstatymų projektai paprastai priimami ketvirtadienį per rytinį plenarinį posėdį. Politikas iš teisės akto siūlo išbraukti žodį „paprastai“ – kad jokiu kitu metu teisės aktų nebūtų galima priimti, nes dabar neretai priėmimas vyksta ir ketvirtadienį popiet, ir net antradienį. V.Žiemelio nuomone, užtektų, kad seimūnai paplušėtų tik ketvirtadieniais iš ryto.

„Ši tvarka trukdo Seimo nariams planuoti savo darbą, nes, žinia, Seimo narys privalo dalyvauti iš anksto numatytuose balsavimuose dėl teisės aktų priėmimo. Pažymėtina, kad Seimo narys, eidamas savo pareigas, turi dalyvauti įvairiuose susitikimuose, pasitarimuose, kituose svarbiuose renginiuose, todėl jam būtina žinoti tikslų balsavimų dėl teisės aktų priėmimų laiką tam, kad galėtų tinkamai organizuoti savo darbo dieną, turėtų galimybę dalyvauti balsavimuose ir nebūtų nubaustas už tai, kad dėl netinkamos teisės aktų priėmimo tvarkos įgyvendinimo neturėjo galimybės dalyvauti balsavimuose“, – dėstė V.Žiemelis.

Šiuo metu Seimo nariai už pravaikštas baudžiami tik tuo atveju, jei per mėnesį be pateisinamos priežasties praleido daugiau kaip pusė posėdžių, kuriuose vyko balsavimai dėl teisės aktų priėmimo.

Vis tiek nedirbtų

Tačiau kai kurie parlamentarai sugeba ir darbe pasirodyti antradieniais bei ketvirtadieniais popiet, ir dalyvauti įvairiuose susitikimuose, ir bendrauti su rinkėjais. Pavyzdžiui, Pranas Žeimys per dvejus metus dalyvavo net 94,53 proc. balsavimų.

„Kitus reikalus atlieku ne per posėdžius. O V.Žiemelio siūlymui tikrai nepritarčiau. Jei valdyba suplanuoja, kad antradienį turi būti priėmimas, vadinasi, tą dieną ir turi būti. Kad ir pakeistų tvarką, vis tiek parlamentarai nesusirinktų. Štai ir dabar (vakar apie 15 val., – aut. past.) vyksta posėdis ir beveik tuščia. Kur visi parlamentarai? Garantuoju, kad vieni barščius kerta, kiti dar kažką veikia“, – tikino P.Žeimys.

Seimas naktimis tegul nedirba

Algirdas Kvedaravičius, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vicepirmininkas:

Niekas iš šalies dabar nesuvokia, kada, kaip Seimas balsuoja. Ir mums tai visai nesvarbu. Svarbu tik, kad svarbūs siūlymai negulėtų stalčiuose metų metus kaip dabar. Mūsų konfederacijos valdyba, jei yra daug darbų, tai ir keliskart per savaitę posėdžiauja. Taip turėtų dirbti ir Seimas. O jei statute bus uždrausta priimti įstatymus kitu laiku nei ketvirtadienį ryte, tai kam tada tie parlamentarai iš viso reikalingi? Jau ir taip jie nespėja. O turėtų sau sakyti: kai nespėjame, tai dirbame ir kitomis dienomis, ir naktimis. Nors ne. Naktimis tegul geriau nedirba…

Danas NAGELĖ

 

 

{balsas2}