Prekybos centrai reikalaus suvesti PIN kodą

Nuo kitų metų pradžios atsiskaitant banko kortelėmis didžiuosiuose prekybos centruose reikės būtinai įvesti kortelės PIN kodą.

Pasak Jovitos Bagdonaitės, „Rimi Lietuva“ atstovės ryšiams su visuomene, šiuo metu dalyje „Rimi“ parduotuvių naujausios kartos terminalai jau instaliuoti ir atliekami testavimai. Juos pabaigus, diegimą iki ateinančių metų įvykdys ir likusiose parduotuvėse.

Prekybos centrai iš klientų reikalaus suvesti PIN kodą kiekvieną sykį atsiskaitnat banko kortele, nes iš jų savo ruožtu to reikalauja pasaulinė mokėjimo kortelių saugumo standartus nustatanti taryba. PCI Security Standards Council reikalauja, kad būtų diegiami naujo PCS DSS standarto banko kortelių terminalai, kurie duomenis šifruoja ypač saugiai.
Leis atsiskaityti ir magnetinėmis kortelėmis

„Naujieji terminalai informaciją apdoroja pakankamai greitai, nors šiek tiek užima daugiau laiko, nei atsiskaitymas magnetine kortele. Tikimės, kad pirkėjams įpratus prie naujųjų terminalų ir atsiradus įpročiams, procesai dar pagreitės. Saugumas yra vienas iš atsiskaitymo kortelėmis prioritetų, todėl tikimasi, kad vartotojai supras, jog sugaištą sekundžių dalį tikrai verta paaukoti didesnės apsaugos vardan“,- sakė J. Bagdonaitė.

„Iki“ prekybos tinklo atstovas spaudai Valdas Lopeta alfa.lt portalui patvirtino, kad naujo standarto banko kortelių terminalai dalyje parduotuvių jau sumontuoti, likusiose bus sumontuoti iki metų pabaigos.

Pasak jo, tie pirkėjai, kurie neturi lustinių banko kortelių, o vien tik magnetines, ir toliau galės jomis atsiskaityti pasirašydami ant kvito.

Didžiausio Lietuvoje mažmeninės prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse nuo Naujųjų metų taip pat bus įdiegti nauji kortelių terminalai.

Alfa.lt duomenimis, „Maxima“, „Iki“ bei „Rimi“ tinklai naujas bankines technologijas įdiegs ir Latvijoje.
Korteles laipsniškai keičia į saugesnes

Informacinio saugumo paslaugas teikiančios bendrovės „Critical Security“ vadovas Miroslav Lučinskij sako, kad „pats faktas, kad vartotojas vietoj įprasto magnetinio nuskaitymo, turės įvesti PIN kodą“ yra teigiamas.

„Lustines korteles naudoti yra žymiai saugiau nei magnetines, kurias nusikaltėliai gali nuskaityti. Iš lustinės kortelės duomenų taip lengvai nenukopijuosi“,- tikina jis.

Lietuvos banko šių metų III ketvirčio statistika rodo, kad šalyje išduota 4,33 mln. mokėjimo kortelių.
Skaičiuojama, kad magnetines korteles į lustines Lietuvos bankai pakeis per artimiausius porą metų.

 

{alfa2}