Kai uodai aktyvūs

uodas

Tikriausiai pastebėjote, kad šią vasarą ypatingai puola uodai. Vis daugiau žmonių skundžiasi dėl įkyrių kraujasiurbių – uodų, kurie kankina ne tik kaimo, bet ir miesto gyventojus. Susidarius palankioms gamtinėms sąlygoms, šilumai ir drėgmei, uodai ypač suaktyvėja ir daugelis jų prisitaiko gyventi miesto sąlygomis bei sukelia gyventojams nemažai rūpesčių.

Miesto arba rūsių uodai sietini su niežtinčiais įkandimais, alergija, bemiegėmis naktimis, sugadinta nuotaika.
Kraują siurbia tik uodų patelės, jų jutimo organų sistema gerai išsivysčiusi. Auką jos susiranda reaguodamos į prakaito kvapą, iškvepiamą anglies dioksidą, šilumos spinduliavimą. Ne visus žmones uodai puola vienodai – juos labiau vilioja tie, kurių medžiagų apykaita greitesnė.

 

Šiltuoju metų laiku uodai skraido kelių kilometrų atstumu, išplinta apylinkėse. Daugiaaukščiuose namuose jie plinta vėdinimo angomis, šalia vamzdžių esančiais ir kitais plyšiais, o esant šiltesnei nei +10º C oro temperatūrai, skraido lauke ir gali patekti į būstą per atvirus langus. Butuose uodai linkę pulti žmones sutemus, bet nuolat apšviestose patalpose nepaiso paros ritmo ir puola bet kada.

 

Norint apsisaugoti nuo uodų plitimo gyvenamosiose patalpose pirmiausia, rūsio patalpos visada turi būti sausos, kad nesusidarytų uodų veisyklai palankios sąlygos. Uodų veisykloms naikinti naudojami lervicidai.

 

Siekiant apsisaugant nuo skraidančių uodų, insekticidais išpurškiamos patalpos. Butuose patartina sandarinti angas, pro kurias gali patekti uodų, į langus įtaisyti tinklelius, įskridusius uodus susiurbti dulkių siurbliu.

 

Parengta pagal www.ulac.lt

{parasas}