Lenkai Mažeikiuose nemokėjo mokesčių

Mokesčių inspektoriams įkliuvo lenkų bendrovė, kuri 2006 m. buvo pasamdyta atlikti remonto darbus smarkiai nuo gaisro nukentėjusioje „Mažeikių naftoje”, nemokėjusi mokesčių. Lenkai privalės valstybei sumokėti apie 2,7 mln. litų.

Po to, kai mokesčių inspektoriai patikrino šią bendrovę, pastaroji jau sumokėjo daugiau kaip 2 mln. litų gyventojų pajamų mokesčio ir 150 tūkst. litų baudos, bet lenkai dar privalės sumokėti ir daugiau kaip pusę milijono litų delspinigių.

 

Pasak Telšių AVMI viršininko pavaduotojo Vaclovo Dikonto, įtarimų sukėlė tai, kad bendrovė buveinę Lietuvoje įregistravo tik 2007 m., kai jos vykdomi darbai Mažeikiuose jau ėjo į pabaigą.

Telšių AVMI nustačius, kad lenkai valstybei liko skolingi apvalią sumą, pradėjo teismų maratoną, ir kovo mėnesį priimtas galutinis teismo sprendimas Lenkijos bendrovei buvo nepalankus.

 

V.Dikontas priminė, kad tai jau nebe pirmas atvejis, kai Mažeikiuose dirbančios lenkų įmonės patenka į mokesčių inspektorių akiratį. Nuo 2008 m. mokesčių inspektoriai užfiksavo 10 atvejų, kai Lietuvoje veikusios užsienio įmonės neregistravo buveinių mūsų šalyje ir taip vengė mokėti mokesčius. Devyni iš dešimties atvejų užfiksuoti būtent Mažeikiuose.

 

Daugiausia pažeidėjų – lenkai: pričiuptos net penkios buveinės Lietuvoje neįregistravusios kaimynų įmonės. Dusyk už galimą mokesčių slėpimą pričiuptos olandų bendrovės, po sykį – vokiečių ir rusų įmonės.

 

Mažeikių įmonėje, pernai pakeitusioje vardą į „Orlen Lietuva“, dirbusios bendrovės, mokesčių inspektorių manymu, mėgino nuslėpti apie 11 mln. litų mokesčių. 5 mln. litų jau pateko į valstybės biudžetą, dėl likusios sumos vis dar vyksta mokestiniai ginčai.

 

{diena2}