Mažeikiuose atliekami geriamojo vandens tyrimai

Mažeikių rajono savivaldybės administracija, vykdydama Šachtinių ir bešeimininkių artezinių šulinių geriamojo vandens kokybės stebėsenos programą, sudarė sutartį dėl tyrimų atlikimo su Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Klaipėdos skyriumi.

 

Rajono gyventojai šachtinių šulinių vandenį tyrimui (amonio, nitrito, nitrato kiekio) gali pristatyti trečiadieniais nuo 8.00 val. iki 16.00 val. į Telšių visuomenės sveikatos centro Mažeikių skyrių, adresu: Vilniaus g. 2, Mažeikiai.
Aplinkos apsaugos, asmens ir visuomenės sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė Irena Vaicekavičienė kviečia gyventojus atlikti geriamojo vandens tyrimus bei informuoja, kad už šių tyrimų atlikimą mokės Savivaldybės administracija.

 

„Ten, kur nėra centralizuotai tiekiamo vandens, žmonės vartoja maistui šachtinių šulinių vandenį dažnai nežinodami ar nepaisydami jo kokybės. Nitratų perteklius geriamajame vandenyje yra pavojingas sveikatai (leidžiama nitratų koncentracija šulinio vandenyje – ne daugiau 50,0 mg/l, o vandenyje, kuris skirtas kūdikių maistui, – ne daugiau 10,0 mg/l).

 

Nitratais ir nitritais užterštas vanduo neturi specifinio skonio, kvapo ar spalvos, tačiau tokį vandenį gerti pavojinga. Nitratų toksiniam poveikiui jautriausi yra kūdikiai iki 3 mėnesių, nėščios moterys, vaikai, sergantys infekcinėmis ligomis, senyvo amžiaus žmonės, sergantieji širdies ir kraujagyslių sistemos, kvėpavimo takų ligomis, anemija.

 

Nuo nitratų gausumo hemoglobinas kraujyje virsta methemoglobinu, todėl sutrinka deguonies apykaita. Apsinuodijus nitratais, gali ištikti mirtis. Su vandeniu, maistu patekę į žmogaus žarnyną, tulžies ir šlapimo pūslę, nitratai jungiasi su baltymų apykaitos produktais ir gali virsti vėžį sukeliančiais nitrozaminais. Jų ypač daug atsiranda susidarius baltymų pertekliui organizme, sutrikus tulžies nutekėjimui ir žarnyno mikrobų veiklai“, – paaiškino I. Vaicekavičienė.

 

{mazeikiai}

{parasas}