Degalų kainos gali pasiekti 5 litų ribą

Visų laikų rekordą pasiekusi benzino kaina Lietuvoje gali dar gerokai padidėti. Naftos rinkos specialistai jau kalba apie tai, kad šią vasarą ji bent trumpam gali pasiekti 5 litų ribą. Degalų kaina šuoliuos į viršų dėl trijų priežasčių – ekologinės katastrofos Meksikos įlankoje, euro kurso smukimo dolerio atžvilgiu ir atostogų meto, teigia ”Lietuvos rytas”.

Euro vertė smunka dėl Graikijos finansinių problemų ir pavojaus, kad krizė gali persimesti į kitas šalis. Taigi naftos pirkėjai Europoje turi daugiau mokėti už žaliavas, nes už naftą atsiskaitoma doleriais. Pirkėjai su nerimu žiūri ir į Meksikos įlanką, kur išsiliejo didžiulis kiekis naftos. Daug kas priklauso nuo kompanijos „British Petroleum“, kuriai priklauso sugedęs naftos gręžinys, veiksmų. Jeigu pavyks suvaldyti naftos išsiliejimą, tai bus geras ženklas.

 

Ekspertai sutinka, kad visos trys priežastys benzino kainą gali kilstelėti iki 5 litų. Bet tiek verslininkai, tiek valdžia greičiausiai darys viską, kad ši riba nebūtų pasiekta. Tačiau kalbinti ekspertai sutinka – 4,5 lito už benzino litrą, kainą pasieksime dar šį pavasarį.

 

www.atn.lt