Prieš trisdešimt metų iš Mažeikių naftos iškeliavo pirmoji produkcijos siunta

Šiandien, balandžio 29-ąją akcinė bendrovė „ORLEN Lietuva“ mini savo veiklos 30-metį – tą dieną 1980-aisiais iš Mažeikių rajone įsikūrusios naftos perdirbimo produktų gamyklos iškeliavo pirmoji produkcijos siunta. Vienintelės  Baltijos šalyse naftos produktų perdirbimo gamyklos istorija prasidėjo 1964-aisias, kai Maskvoje kilo mintis statyti Lietuvoje naftos perdirbimo gamyklą. 1972 metais prasidėjo statybos, o 1980-aisias buvo pagaminta pirmoji produkcija – mazutas. Pirmaisiais veiklos metais gamykla perdirbo tik 2 milijonus tonų naftos.

Kartu su gamykla, sparčiai augti pradėjo ir Mažeikių miestas. Pramonės gigantas ir miestas nuo pradžios buvo tarsi neatskiriami dvyniai – miestas buvo statomas kartu su gamykla – čia dirbantiems žmonėms reikėjo ne tik dirbti, bet ir turiningai gyventi, auginti vaikus.

 

Gamyklos statybininkai statė gyvenamuosius kvartalus, mokyklas, darželius, kultūros centrą. Gamykla turėjo įtakos visam rajonui, tapo verslo ir kultūros vystimosi Mažeikiuose impulsu. Visus tuos dešimtmečius šis miestas buvo vadinamas naftininkų miestu, naftininkų sostine.  Per visą savo istoriją gamykla rėmė kultūros, sporto ir socialines iniciatyvas. Kartu su gamykla užaugę Mažeikiai šiuo metu – vieta, kurioje gera gyventi ir dirbti.

 

Nuo pat veiklos pradžios naftos perdirbimo gamykla yra viena didžiausių ir įtakingiausių šalies bendrovių. Šiandien AB „ORLEN Lietuva“ yra didžiausia šalyje mokesčių mokėtoja, didžiausia Lietuvos bendrovė pagal pajamas ir viena didžiausių šalies eksportuotojų. Bendrovė gamina aukščiausios kokybės produkciją, kuri eksportuojama į Baltijos valstybes, Vakarų Europą, JAV, Ukrainą ir kt. šalis. Gamykla per metus šiandien perdirba apie 10 milijonų tonų naftos.

 

„Per trisdešimtį metų Mažeikių gamykloje įvyko daug pokyčių. Sunkus bei vertingas darbas, atliktas per tuos metus, sukaupta vertinga patirtis padėjo ir toliau padeda įgyvendinant vieną iš pagrindinių siekių – tapti viena moderniausių ir efektyviausių naftos perdirbimo įmonių,“ – sakė Krystian Pater, AB „ORLEN Lietuva“ generalinis direktorius.

 

Bendrovės akcininkas Lenkijos naftos koncernas PKN ORLEN į Mažeikių gamyklos modernizaciją per tris metus investavo virš 800 mln. JAV dolerių. Bendrovė ir toliau vykdo modernizavimo programą, kuria siekiama didinti veiklos efektyvumą, gerinti produktų kokybę, užtikrinti saugą darbe ir aplinkos išsaugojimą ateities kartoms.

 

Jubiliejaus dieną Bendrovės darbuotojus pasiekė jubiliejinis, Bendrovės laikraščio „Fakelo“ numeris – visą veiklos trisdešimtmetį menančių nuotraukų albumas. Į gamyklos jubiliejui skirtą šventinę programą darbuotojai bus pakviesti Bendrovės turistų sąskrydžio metu rugpjūčio mėnesį.

 

Kitas sukakties akcentas – istorinių nuotraukų paroda, kuri eksponuojama Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centre.

Šia proga mieste bus atidarytas ir specialus riedučių parkas – vieta, kur jaunimas galės tobulinti savo akrobatinius  įgūdžius riedučiais, riedlentėmis ir dviračiais.

 

{parasas}