Ekspertai patvirtino, jog nekyla abejonių, kad šalia Kauno marių buvo rastas Drąsiaus Kedžio kūnas (Papildyta)

Ekspertai trečiadienio vakarą patvirtino – nekyla abejonių, kad praėjusį šeštadienį šalia Kauno marių buvo rastas Drąsiaus Kedžio kūnas. Tačiau jo mirtis nebuvo smurtinė – jis galėjo mirtinai sušalti. Tai, kad tėvas jau niekada nebegrįš į namus, žino ir D.Kedžio penkiametė duktė. Šį faktą LR Prezidentei D. Grybauskaitei šiandien patvirtino ir laikinai generalinio prokuroro pareigas einantis Raimondas Petrauskas.

Laikinai generalinio prokuroro pareigas einantis Raimondas Petrauskas žiniasklaidai patvirtino, kad šalia D.Kedžio kūno rastas koviniais šoviniais šaudyti pritaikytas dujinis pistoletas „Baikal Iž 79-8“. Dabar ekspertai tiria, ar šiuo ginklu 2009 metų spalio 5-ąją nebuvo nušautas Kauno apygardos teismo teisėjas Jonas Furmanavičius.

 
Patvirtinus, kad mirtis nesmurtinė, lieka tik klausimas, kokiomis aplinkybėmis ir kodėl mirė ieškomiausias pastarojo meto Lietuvoje žmogus. Dienraštis „Lietuvos rytas“ klausia: kodėl dviejų žmonių nužudymu įtariamo 37 metų kauniečio Drąsiaus Kedžio kūnas aptiktas netoli šio vyriškio tetai Audronei Skučienei priklausančio sodo namelio? Ar jis ten slapstėsi, ar ieškojo prieglobsčio pabėgęs nuo pagrobėjų?

Kaip rašo naujienų portalas lrytas.lt, buvęs šalies vyriausiasis policijos komisaras Vytautas Grigaravičius iškėlė savo intriguojančią versiją. Anot jo, prie bėglio nužudymo greičiausiai prisidėjo Daktarų gaujos smogikai. Prisidengdami visuomenę sujaudinusia Kauno pedofilijos byla jie galėjo nužudyti ne tik D.Kedį – svarbiausias jų tikslas galėjo būti teisėjas J.Furmanavičius. Patys ar D.Kedžio rankomis nužudę jiems kliudžiusį teisėją, mafijos nariai vėliau pašalino ir pagrindinį įtariamąjį.

 

Neatmetama, kad pagrindinis Daktarų grupuotės tikslas buvo nužudyti teisėją J.Furmanavičių dėl to, kad jis prieš 5 metus už narkotinių medžiagų bei padirbtų JAV dolerių platinimą 6 metams už grotų patupdė Henriko Daktaro sūnų Enriką. O Violeta Naruševičienė nužudyta tik siekiant suklaidinti teisėsaugininkus.

 

Kaltino dukros prievartavimu

Kaip jau ne kartą skelbė ATN.lt, J.Furmanavičius ir V.Naruševičienė nužudyti praėjusių metų rudenį. Dėl jų nužudymų prokurorui už akių yra pateikę įtarimus D.Kedžiui. Jam dingus buvo paskelbta tarptautinė paieška.

Vyras, teisėją ir Kauno verslininką Andrių Ūsą, kaltino seksualiai prievartavus jo dukrą. Viešai internete išplatintame jo laiške ir vaizdo informacijoje kaltinimų sulaukė ir dar vienas neįvardintas asmuo. V.Naruševičienę ir jos seserį, savo buvusią sugyventinę bei judviejų dukros motiną Laimutę Stankūnaitę D.Kedys kaltino padėjus pedofilams.

Vilniaus apygardos prokuratūra teismui yra perdavusi vadinamąją Kauno pedofilijos bylą. Joje mergaitės tvirkinimu kaltinimas vienintelis A.Ūsas.

 

Rastas netoli namų

Pakaunėje, Šlienavos kaime, netoli nuo tos vietos, kur buvo rastas negyvas D.Kedys, įsikūrę jo giminaičiai. Sodo namelis Šlienavoje oficialiai priklauso D.Kedžio tetai iš Garliavos A.Skučienei, bet jame pastaruoju metu gyvena A.Skučienės brolis Teisutis.

„Sūnėno mes neslapstėme. Gal kas nors tyčia Drąsių nužudė ir atitempė į šias vietas, kad ant mūsų kristų dėmė, esą jį dangstome“, – įtarimų kratėsi mitingus D.Kedžiui palaikyti nuolat rengianti A.Skučienė.

„Kas nors D.Kedį turėjo maitinti, rengti, suteikti pastogę. Iš dangaus visa tai nenukrito. Greitai turėtų paaiškėti, kas jį slėpė“, – „Lietuvos rytui“ sakė prokuroras K.Betingis. Trečiadienį dienraščio kalbinti Šlienavos gyventojai tvirtino anksčiau nesutikę vyro, panašaus į D.Kedį.

 

Policijos ieškomą garliaviškį pirmasis pamatė šeštadienio rytą žvejoti automobiliu atvykęs Valentinas Butkevičius. Palikęs automobilį prie Kauno marių esančioje poilsiavietėje ir paėjęs nuošalia pakrante maždaug 200 metrų žvejys išvydo kūną. Negyvas žmogus gulėjo kniūbsčias visai šalia vandens. Jo veido nebuvo matyti.

 

Šalia mėtėsi pistoletas, dėtuvė su šoviniais, butelis degtinės „Auksinė“, šokolado plytelė, cigarečių pakelis „Marlboro“, akiniai. Nejudinęs kūno žvejys pakvietė netoliese aplinką tvarkiusią akcijos „Darom 2010“ dalyvę. Ji iškvietė policiją.

 

Įtariamųjų daugėja

Kauno apygardos teismo teisėjo J.Furmanavičiaus ir L.Stankūnaitės sesers V.Naruševičienės nužudymo bylą tiriantys pareigūnai neslepia – D.Kedžio mirtis smarkiai apsunkino galimybę išnarplioti kraupų nusikaltimą. Tiesa, vilties suteikė tai, kad antradienį buvo sulaikytas D.Kedžio draugas Albertas Žilius, pastaruosius kelis mėnesius buvęs Ispanijoje. Šiandien jam ir dar vienam neįvardintam asmeniui bus pareikšti raštiški įtarimai šioje byloje.

 

„A.Žiliui pateiktas įtarimas dėl bendrininkavimo nužudymo byloje. Bendrininkavimas reiškia pagalbą, aprūpinimą, paslėpimą. Kitam asmeniui įtarimas pareikštas irgi dėl bendrininkavimo. Jis nebuvo sulaikytas, jam kardomoji priemonė nepritaikyta. Jis gyvena laisvėje“, – sakė K.Betingis, nepatikslinęs, kas antrą įtariamąjį sieja su D.Kedžiu – giminystė ar draugystė. K.Betingis pridūrė, kad tai, jog A.Žilius sulaikytas tuo pat metu, kai rastas D.Kedžio kūnas, tėra sutapimas.

 

A.Ūsas nori papildomos apsaugos

Kaunietis A.Ūsas, kuris yra įtariamasis mažametės tvirkinimo byloje, vis dar nėra tikras, kad prie Kauno marių surasti palaikai yra D.Kedžio. Vyras net žada prašyti papildomos apsaugos, nes bijo D.Kedžio garbintojų keršto.

„Manau, kad bandoma sukelti naują isteriją, nes matyti, jog įtarimai dėl menamos pedofilijos ėmė bliūkšti. D.Kedys man reikalingas tik gyvas, kad papasakotų, kas ir kodėl sukūrė tą pedofilijos skandalą. Ir kad pagal įstatymą atliktų bausmę už tai, jog sužlugdė daugybės žmonių gyvenimą. Jo mirties niekada netroškau. Apskritai niekada niekam negrasinau susidoroti. Aš einu tik teisiniu keliu“, – „Lietuvos rytui“ sakė A.Ūsas.

 

A.Ūsas tvirtina ir toliau abejojantis, ar Šlienavoje šeštadienį rastas kūnas yra D.Kedžio:

„Mane stebina ir mistinės aplinkybės, kuriomis D.Kedžio artimieji morge netikėtai rado lavoną. Per metus morge neatpažinti praguli daugiau nei šimtas žmonių. Kodėl dabar netikėtai buvo sugalvota nubėgti į morgą ir atpažinti? Kodėl taip skubiai susirūpinta šarvojimu? Juk kruopštus lavono tyrimas atsakytų į daug klausimų.“

 

Paklaustas, ar jausis saugesnis, kai įsitikins, kad palaikai yra D.Kedžio, A.Ūsas atsakė:

„Dėl kilusios visuotinės isterijos tikrai nesijausiu saugesnis. Svarstau galimybę ir dėl apsaugos. Mano šeima gyvena tik viltimi, kad ši tragiška istorija, sutrypusi daugybės žmonių gyvenimą, dabar ims artėti prie pabaigos. Kad bus atsakyta, kas atsakingi už tą tragediją ir kam ji buvo reikalinga.“

 

www.atn.lt ir www.lrytas.lt informacija.