Policija pataria: apsaugokite automobilį nuo vagišių

 

Automobilių vagystės – tikra rykštė ne tik jų savininkams, bet ir įstatymų sargams. Labai dažnai vagiami automobiliai, kurių savininkai nesiėmė net paprasčiausių apsaugos priemonių: slaptos variklio paleidimo sistemos, langų žymų, garsinės signalizacijos, specialių durų užraktų. Automobilių signalizacijos priemones montuoti geriausia patikėti tik patikrintoms ir patikimoms įmonėms. Nepriimkite nežinomų bendrovių ar asmenų pasiūlymų, nemontuokite namudinių signalizacijos priemonių.


Žmonės dažnai būna įsitikinę, kad garaže automobilį palieka kone kaip tvirtovėje. Be to, garažuose dažnai laikoma pinigų, brangenybių, vaizdo aparatūros, gėrimų, kitų brangių daiktų. Vagys tai greitai sužino. O garažų spynos dažniausiai būna paprastos konstrukcijos velkės, durys netvirtos, prie įvažiavimo vartų neįrengta bendra signalinė sistema, prijungta prie centrinio apsaugos pulto. Taip vagims sudarome visus patogumus ir jie tuo pasinaudoja. Todėl patariame savo garažuose įsirengti apsaugines signalizacijos sistemas ir prijungti jas prie Apsaugos tarnybų centrinių apsaugos pultų.

Labai dažnai automobiliuose laikoma vertingų daiktų. Patartume net trumpam paliekamą automobilį užrakinti ir įjungti apsauginę signalizaciją. Vagims užtenka pusės minutės durelėms atsirakinti ir grotuvui ar kitiems vertingiems daiktams pasiimti. Gerai, kai automobilis rakinamas elektroniniu raktu. Tokiam raktui neparinksi visrakčio.

Populiarios ir paprasčiausios automobilių apsaugos priemonės – apsaugos sistema, vairo užraktas, variklio blokavimo sistema. Deja, apsisaugoti nuo profesionalių nusikaltėlių šios priemonės nepadės.
Dažnai vagiami ne tik prabangūs, bet ir palyginti nebrangūs automobiliai. Tokie dažniausiai išardomi, vėliau sėkmingai daug pigiau parduodamos jų detalės.
Transporto priemonėms apsaugoti nuo vagysčių gali būti naudojamos šios apsaugos priemonės:
1. transporto priemonių žymėjimo;
2. transporto priemonės stebėjimo sistemos;
3. dvipusio ryšio apsaugos;
4. imobilizatoriai;
5. garso signalizacijos;
6. mechaninės apsaugos.

NELAUKITE KOL JŪSŲ AUTOMOBILĮ PAVOGS – APSAUGOS PRIEMONIŲ IMKITĖS JAU DABAR
Laikykite savo automobilį saugomose aikštelėse.
Pasirūpinkite, kad patikimos firmos meistrai Jūsų automobilyje įrengtų modernią signalizaciją.
Pastatydami automobilį, visuomet patikrinkite, ar veikia apsaugos sistema.
Jei apsaugos sistema nereaguoja į jūsų siųstuvėlio komandas arba reaguoja chaotiškai arba su „vėlavimu”, nepalikite toje vietoje savo automobilio be priežiūros.
Jei nakties metu periodiškai suveikia Jūsų automobilio signalizacija, tačiau patikrinę automobilį nieko įtartino nepastebite, neskubėkite atjungti signalizacijos, manydami, kad tai gedimas, galbūt vagys tiesiog bando Jūsų kantrybę.
Apdrauskite savo automobilį nuo vagystės.
Niekada nepalikite atrakintų durų ar atidarytų langų bei stoglangių net jeigu išeinate trumpam.
Jei laikote automobilį kieme, statykite jį gerai apšviestame kiemo plote, arčiau savo buto langų, įsitikinkite, kad jį užrakinote, uždarėte langus ir stoglangį.
Net palikdami automobilį savo garaže, spynoje nepalikite užvedimo raktelių, įjunkite apsauginę signalizaciją. Nepamirškite užrakinti paties garažo.
Nepalikite savo asmeninių net ir nevertingų daiktų automobilyje. Vagis negali žinoti, kad Jūsų rankinėje ar švarko kišenėje nėra nieko vertingo. Jis laušis į automobilį. O jeigu vis dėl to paliekate, paslėpkite taip, kad nebūtų akivaizdžiai matyti.
Policijos įstaigose pažymėkite automobilyje esančią muzikinę įrangą nuo vagystės. O jeigu ji išimama, pasiimkite kartu su savimi.
Pasikalbėkite su kaimynais saugumo tema. Paprašykite, kad pamatę ką nors įtartinai vaikščiojantį apie jūsų automobilį iš karto paskambintų Jums arba į policijos įstaigą. Padaugėjus automobilių plėšimų ar vagysčių, pradėkite budėti naktimis.
Atminkite:

Pagrindinis nusikaltėlių tikslas-gauti materialinį atlygį už iš Jūsų pavogtą automobilį, todėl nenustebkite, jeigu sulauksite nepažįstamų asmenų skambučių, kurie už automobilio sugrąžinimą gali prievartauti turtą. Būkite atidūs! Jūsų nelaime gali pasinaudoti sukčiai, kurie įtikinamai kalbėdami išvilioja pinigus.
Taip atsitikus nedelsiant bendruoju pagalbos telefonu 112 praneškite policijai.
Jeigu Jums skambina asmenys, kurie sako, jog pavogė ar žino apie Jūsų automobilio vagystę, įsitikinkite:

ar skambinantysis žino smulkmenas apie Jūsų pavogtą automobilį (išskirtiniai automobilio požymiai ar likę daiktai);
kad ir kaip įtikinamai, bet ne konkrečiai kalbėtų skambinantysis, nepervedinėkite pinigų į sąskaitas bankuose, neperdavinėkite pinigų nepažįstamiems asmenims, nepirkite „Labas” „Extra” ar „Tele-2″ papildymo kortelių;
sulaukus bet kokio skambučio ar pasiūlymo, visada praneškite pareigūnui, tiriančiam Jūsų automobilio vagystę, arba tel. 112.
Niekada neskubėkite priimti skubotų sprendimų!

Jeigu Jūs radote savo automobilį, nelieskite jo, nesėskite į vidų, nelieskite automobilyje esančių daiktų. Būtinai nedelsiant praneškite policijai telefonu 02 arba 112 visą parą. Atminkite, kad kiekvienas rastas ir užfiksuotas įkaltis gali būti lemiamas tiriant šį nusikaltimą;
Jeigu atsitiko taip, kad automobilis neatsirado, tikėtina, kad jį išardys dalimis ir bandys parduoti. Kadangi tik Jūs žinote atskirų automobilio detalių požymius, rekomenduojame aplankyti vietas, kur prekiaujama naudotomis dalimis. Atpažinus pagrobto automobilio dalis nedelsiant praneškite policijai ar nusikaltimą tyrusiam pareigūnui.

 

 

www.infomazeikiai.lt ir www.policija.lt informacija.