Seime – sumaištis, kiek žmonių įsiskolino už sveikatos draudimą

Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovas Antanas Matulas ir buvęs sveikatos apsaugos ministras  Algis Čaplikas abejoja premjero paviešintais skaičiais, jog pernai privalomojo sveikatos draudimo nemokėjo ir dabar valstybei yra įsiskolinę 150–200 tūkst. žmonių.

„Šie skaičiai „palubiniai“. Premjeras neatsargiai pasakė. Jie per dideli“, – trečiadienį A. Čaplikas kalbėjo Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje. Jis nuo 2008-ųjų gruodžio iki 2010-ųjų vasario vadovavo Sveikatos apsaugos ministerijai. Jis Alfa.lt tikslino nesuvokiantis, kokie žmonės galėjo turėti prievolę patys mokėti mokestį, tačiau to nedarė.

„Manau, jų tikrai mažiau nei 150 tūkstančių. Visi pensininkai yra apdrausti, užsiregistravę bedarbiai yra apdrausti, išvažiavę žmonės, kurie deklaravo, nepatenka į šį skaičių“, – sakė A. Čaplikas.

A. Matulas sakė tikslių duomenų neturintis, tačiau jų tikrai mažiau nei yra įvardijęs premjeras.

„Pagal ligonių kasų registro duomenis ir pagal tai, kad darbo biržoje registruojasi ne tiek ir daug papildomų bedarbių [kad nereikėtų mokėti privalomojo sveikatos draudimo] – per savaitę tik 7 tūkst., matome, kad ne tiek ir daug jų yra“, – svarstė A. Matulas.

Antradienį premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad pernai mokesčio nemokėjo ir teisės į nemokamą gydymą neturėjo 150–200 tūkst. žmonių, nors sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys neapsidraudusiųjų įvardyti nedrįso. Sveikatos reikalų komiteto nariai svarstė, jog nemažai įsiskolinusiųjų už sveikatos mokestį jo nemokėjo ne visus metus, o tik nedidelę jų dalį.

Patys valstybei 72 litus per mėnesį (864 litus per metus) turi mokėti Lietuvos gyventojai, kurie negauna sveikatos mokesčių apmokestinamų pajamų (pvz., dirbantieji pagal autorinę sutartį) ir už kuriuos nemoka valstybė (pvz., bedarbiai).

Valstybinei mokesčių inspekcijai žmonėms suteikus preliminarias pajamų mokesčio deklaracijas kilo triukšmas, nes paaiškėjo, kad nemažai šį mokestį pernai turėjusių mokėti žmonių yra įsiskolinę valstybei.

 

{alfa2}